ПОСЛЕ две године рестаурације и ширења изложбеног простора, у Москви је поново отворен музеј „Московски дом Достојевског“. У прошлости је тај музеј заузимао једну просторију, а сада чак три спрата северног крила бивше Маријинске болнице за сиромашне. Пишчев отац је био лекар и радио је у тој болници па је тамо Фјодор Михајлович Достојевски провео године детињства, од 1823. до 1837. Покрај болнице је било гробље за скитнице и самоубице.

Фјодор је био друго дете од укупно осморо. Забележено је да га је мајка учила да чита на књизи „Сто четири свете приче из Старог и Новог завета“. Ноћу је ту собу где су живели Достојевски осветљавало само неколико свећа.

Отварање музеја је добило велики публицитет јер је присуствовао председник Русије Владимир Путин, а 200. годишњица рођења великог руског писца слави се и у другим земљама јер је Унеско 2021. прогласио годином Достојевског. Одушевљен новом поставком и музејом, Путин је у књизи угледних посетилаца написао: „Велико хвала организаторима и онима који су сачували сећање на Фјодора Михајловича Достојевског – генијалног мислиоца и патриоту Русије“.

Музеј Достојевског у Москви првобитно је отворен у крилу болнице за сиромашне 1928. Све је било оригинално као у време док је тамо као дечак живео са родитељима. Kасније је, 1980, музеј уређен на основу мемоара млађег брата Достојевског који је детаљно описао стан у којем су живели. Осим намештаја тамо су портрети родитеља и предака.

Збирка је подељења у три основна тематска блока. Први део је московско детињство Фјодора Достојевског. Друга тематска целина је „Судбина писца Достојевског“, а трећа „Читалачка судбина дела Достојевског“.

Раније је музеј Достојевског у Москви заузимао само један спрат, али је 2019. одлучено да се цела зграда бивше болнице преда Државном музеју историје руске литературе, у чијем је саставу и „Московски дом Достојевског“. На трећем спрату је део изложбе која се може назвати „Достојевски после Достојевског“. У том делу се види како разна поколења читалаца прихватају дела великог писца – од писаца, уметника, режисера… То је показано и у мултимедијалној поставци.

У музеју Достојевског у Москви сада постоји позоришна дворана у којој се могу одржавати и предавања, научне дискусије, музичке вечери.

– Надам се да смо створили пријатно место где ће посетиоци долазити не само једном. Верујемо да ће осим ђачких екскурзија музеј посећивати и поклоници дела великог писца – каже директор „Московског дома Достојевског“ Павел Фокин.

У музеју су ствари које до сада никада нису показиване у таквом обиму. Примера ради, тамо је колекција црног флора које је после сахране сачувала Ана Григоријевна, друга супруга Достојевског. Оне су рестауриране и налазе у једној од дворана посвећеног сећању Ани Григоријевној. Посетиоци ће имати прилику да прочитају и чују како се Достојевски упознао са супругом Аном. Његова друга супруга је почела да се бави породичним финансијама и био је то крај његовом коцкању. У том делу се може сазнати како је стваран роман „Kоцкар“ и како је страствени играч престао да игра на рулету. Притиснут беспарицом, Достојевски је потписао уговор да за кратко време напише роман како би могао да врати дугове. Диктирао је жени, која је била стенограф, и он је завршио рукопис за само 26 дана. Под притиском вољене жене 1871. одлучио је да престане се коцкарским животом.

Ана Григоријевна је чувала ствари које имају везе са писцем. Сачувала је и ловоров венац који су му дали одушевљени читаоци после његовог говора на отварању споменика Пушкину. Достојевски је тада казао да ако народ Русије не схвата Пушкина, схватиће га касније. У музеју су и оригиналне фотографије, а такође се могу видети књиге Достојевског које су штампане за његовог живота.

Таленту Достојевског се дивио и диви цели свет. Његова дела преведена су на 177 језика. Такође је направљено више од 200 екранизација, а прва је направљена 1909. За последњих десет година само у Русији књиге су му штампане у тиражу од 4,33 милиона примерака.

 

ПРАЗНОВАЊЕ ШИРОМ РУСИЈЕ
УKАЗОМ председника Русије 200. годишњица рођења Достојевског се празнује не само у Москви и Санкт Петербургу већ и у другим местима где је живео тај велики писац. Тако ће се пригодне манифестације одржати и у Омску, Новгородској области и селу Даровом у Подмосковљу, Новокузњецку, Старој Руси. У граду Омску је Достојевски четири године био у затвору због тога што је био члан револуционарне групе Петрашевског. Прво је Достојевски осуђен на смртну казну, али га је цар помиловао.

ФРОЈД И НИЧЕ
МЕСТО Достојевског у књижевности је уз Шекспира, говорио је Сигмунд Фројд. А Фридрих Ниче је тврдио да је Достојевски једини психолог од којег је имао шта да научи.

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име