„Бог изнад свега, а човек пре свега“ – Свети Владика Николај

С циљем да искаже човекољубље на делу, под окриљем Православне Епархије бачке, са благословом Његовог Преосвештенства Господина др Иринеја Буловића Епископа бачког основана је Добротворна установа Епархије бачке „Владика Платон Атанацковић“.
Социјални ангажман Цркве у друштву јесте делатно служење на шта нас позива сам Христос речима: „Гладан бејах и нахранисте ме, жедан бејах и напојисте ме, јер када учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте“ (МТ. 25:35,40). Љубав према ближњем се огледа кроз социјални ангажман хришћана у  друштву, који је према речима Његовог Преосвештенства Господина др Иринеја Епископа бачког, нераскдив део Литургијског служења. Етос Цркве нас позива и обавезује да кроз социјалну делатност покажемо љубав на делу. Кроз овакав вид ангажмана под окриљем Цркве, пружа нам се могућност да искажемо свест о социјалној и друштвеној одговорности и на тај начин дамо свој допринос у решавању нагомиланих проблема са којима се обичан човек суочава у свакодневном животу.
Под криљем наше Установе, од 2013. године са успехом се рализује Служба помоћи и неге у кући. Од самог почетка рада Служба има Успешну сарадњу са Центром за Социјални рад града Новог Сада, Црвеним Крстом града Новог Сада и чини део система градске мреже за пружање социјалне заштите угроженим суграђанима. До сада је наше услуге користило преко 200 корисника.
Љубав према нашем страдалном Косову и Метохији, нашој колевци духовности и “српском Јерусалиму“, инспирасала нас је да у новосадским основним и средњим школама од 2003. године са успехом реализујемо акције прикупљања пакетића под називом ДЕЦА ― ДЕЦИ, поводом два највећа хришћанска празника Рођења и Васкрсења Христовог. До сада је прикупљено преко 12000 пакетића који су у сарадњи са Канцеларијом за Добротворни рад Епархије рашко-призренске превезени на Косово и Метохију и подељени деци у прешколским установама основним и средњим школама. Овим акцијама желимо да нашој деци и њиховим породицама која живе на Косову и Метохији у тешким условима, пружимо подршку у њиховој намери да остану и опстану на својим вековним огњишитима.
Уназад годинама помажемо и подржавамо добротворну акцију Студената Факултета Техничких наука из Новог Сада под називом Новогодишња радост, намењена деци ометеној у развоју из Дома у Ветернику.
Током 2014. године за угрожене у поплавама прикупљена је помоћ од 32 тоне, која је превезена у угрожена подручја у Епархије Ваљевску, Сремску и Зворничко- Ттузланску.
Препознавајући друштвени значај и социјалну делатност Установа које се брину о маргинализованим групама, наша Установа је 2015. године доделила помоћ у виду 1512 пари чизама следећим Установама:
Дому за децу и омладину у Ветернику, школи за основно и средње образовање са домом Вук Караџић у Сомбору, Црквеној општини Сомбор, Сигурној кући Центра за Социјални рад из Новог Сада, основној и средњој школи „Жарко Зрењанин“, основним школама „Свети Сава“ и „Ђуро Салај“, Геронтолошком центру из Суботице, Дому за пензионере и стара лица у Футогу, школи за основно и средње образовање са домом Вук Караџић у Сомбору, Дому за душевно оболела лица у Чуругу, Васпитно-поправном дому у Крушевцу и Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу.
Сваке године организујемо у сарадњи са парохијским свештеницима и дељење пакета са основним животним намирницима за појединце и вишедетне породице које живе у тешким условима у местима широм Епархије бачке.
Од тренутка када је током ове године уведено ванредно стање у нашој држави због епидемије коронавируса, наша Установа је излазила у сусрет потребитима уз сагласност Кризног штаба за град Нови Сад а на основу захтева који су евидентирани путем телефонских позива на телефон Установе и дежурни телефон Информативне службе Епархије бачке.
За време трајања ванредног стања подељени су пакети са основним животним намирницама укупне тежине преко 5 тона.
С обзиром да се под окриљем Епархије бачке са благословом Епископа бачког др Иринеја а по покровитељством Светоархангелског манастира из Ковиља већ дуги низ година реализује пројекат „ЗЕМЉА ЖИВИХ“ – терапијске заједнице за психосоцијалну рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности, често у нашим активностима ангажујемо штићенике који су са успехом завршили програм у терапијској заједици. Ангажман бивших зависника у овом пројекту би био вид подршке у њиховој даљој ресоцијализацији, како би се што боље интегрисали у друштво и постали социјално и друштвено прихватљиви.
Ангажманом бивших зависника желимо да утичемо и на свест шире јавности, да њихове предрасуде које се огледају у крилатици „једном наркоман, увек наркоман“ не стоје и истовремено дамо своју подршку иницијативи „ЗЕМЉЕ ЖИВИХ“ у доношењу законске регулативе да јавна комунална предузећа пруже могућност запошљавања бившим зависницима, како би се друштвено интегрисали и тиме смањили могућност рецидива.
Све добротворне акције су медијски испраћене са циљем да се шира јавност упозна са аспектом социјалне делатности Српске Правoславне Цркве у Епархији бачкој, као израз љубави и бриге према човеку.

 

Jереј Лазар Мајсторовић

Управник добротворне установе „Владика Платон Атанацковић“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име