Ја волим душевне болести код човека. оне често до неслућених граница уздижу најобичнијег и најдосаднијег човека. Оне га продубљују, оне роваре по усахлим можданим ћелијама једног овна људског рода и роварећи уништавају, али и прокрчују пут свежем и бујном, као прво цвеће у пролеће. Оне га најзад униште, али и подигну до хероја, генија. И те ужасе муке које претрпи од помрачености свога ума до коначног угаснућа светлости, вреде једног облеска једне крваве муње генијалног у себи. не волим Канта, обожавам Ничеа, не разумем Тургењева, до морбидности ми је близак Достојесвски, страни су ми класичари, у музици блиски су ми Бетовен и Вагнер. Јер ме само они уче животу, крвавој и противуречној збиљи трагичној улози човека на овој чудној планети која је можда и сама болестан и недовршен исечак нечег дубокомисаонијег или још бесмисленијег. Ја уопште не могу да замислим зашто живе и чему служе устајалости и жабокречине људског рода.? Радо би их све скупио на једном месту и без милости потаманио. Али, зар се не мрзи највише оно чега човек у највећој мери има у себи? Можда, али ја бих зато и себе уништио и у тој експлозији тела или духа нахранио бих се светлим искрама и постао и сам eксплозив.

Знате ли шта треба да буде сваки човек бар једном у свом животу? Казан кључалог воска, динамит пред експлозијом, брза рука пред водопадом. Ако није осетио кључање у својој души, сурвавање у непознати и тајанствени амбис, он није био човек, он није био живот, није био космос. Јер, оно што је стварало земљу и човека, било је несумњиво у кључању , експлозији и водопаду  пред тајанственим понором Новог и неочекиваног.

Сви смо ми деца огња, земљине пиросфере. Неко је само ближе неко даље од језгра. Узалуд се ми отимамо на површини и устежемо се признања у нама бесни елементарност, вртлог кључале лаве. А и зашто бежати од вулканског језгра и далеке пучине океана? Да се не опечемо или залутамо? Бежите бедни црви, бежите што брже можете. Ослепећете ос силине светлости и јачине утиска. Шта су прави генији? А шта друго до део ове лаве овог усијаног језгра , ове почетне морбидности живота? А шта су жабокречине, устајала језера и баруштине? Где се хвата највише песак на њима? Зар не до на површини?

 

Из књиге Владета Јеротић Дневник од 1945 до 1954

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име