Kада је неко мрзовољан, није важно да ли то дете или одрастао човек, разлог је увек један и исти – несигурност у себе.

Провоцирајуће негативно понашање представља увек тест за другог: „Да видим како ћеш на то да реагујеш, да ли ћеш ме прихватити таквог или не“? Деци требамо помоћи да схвате и науче како да реагују на увредиоца, како да га прихвате, и шта то заправо значи. Децу треба учити да трпељиво реагују на негативно, агресивно и мрзовољно понашање партнера.

На пример, девојчица се жали да јој дечак из клупе редовно баца свеске са стола. Kако јој родитељи могу помоћи у тој ситуацији? Могу објаснити да се дечак тако понаша, зато што је због нечега много незадовољан. Да се према дечаку родитељи кући лоше понашају. Он је подсвесно уверен да не заслужује никакво прихватање (уважавање) и да његова другарица из клупе, у својим лепим белим ципелицама, вероватно такође гледа на њега с презиром. Да би га придобили, потребно је да му покажемо супротно. На пример, покушајте да га убудуће, пре његовог новог несташлука, упитате: „Kако иде код тебе? Kако кући? Kритикују ли те због оцена?“ А на одмору поделите са њим банану. И НЕ ЗАБОРАВЉАЈТЕ, СВЕ СЕ ДА ИСПРАВИТИ!

„Ма како то банално звучало, потребно је да покушате практиковати то, да вежбате своју доброжелатељност у односу према свима, ко се и на тренутак нађе у вашем видокругу. Не треба бројати поене, није циљ да накупите што више поена у односима са другим. Није фора у томе – да срдачно поздравите оног ко је вас весело поздравио за рођендан. Од тога се нећете боље осећати. Него ви лепо поздравите оног ко је вас јавно проигнорисао.

 

психолог Александар Kолмановскиј

 

 

Познај себе

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име