Постоје бројна објашњења како долази до развоја фобичне реакције. Kоји год да је узрок, фобије су излечиве – могуће их је превазићи.

 

1. Агирофобија

Агирофобици имају страх од преласка преко улица, ауто-путева и других саобраћајница или страх од саме саобраћајнице, што им у великој мери отежава живот у граду. Реч потиче од грчке речи гyрус што у преводу значи окретање или вртење у круг пошто особе које пате од те врсте фобије избегавају саобраћај. Агирофобија обухвата неколико категорија, међу којима постоји и страх од широких путева, посебно од улица у предграђу које имају само једну траку, у шта спада и страх од преласка улице било где ван пешачког прелеза, па чак и одређене раскрснице. Ова фобија се сматра независном од страха од аутомобила. Такође, она није урођена и стиче се током живота након, најчешће негативног, искуства у области где постоји тротоар.

2. Магеирокофобија

Фобија од кувања или магерокофобија је према дефиницији дуготрајан, абнормалан страх од кувања који се јавља упркос разумевању фобичне особе и уверавању других да од кувања не прети никаква објективна опасност.

3. Педиофобија

Педиофобија је ирационалан страх од лутака, укључујући и роботе и не треба је мешати са педофобијом, страхом од деце. Педиофобичари се често плаше и лутака у излогу, па им је из тог разлога често тешко да иду у куповину. Сигмунд Фројд је веровао да се овај поремећај јавља из страха да лутка оживи, а Масахиро Мори је проширио његову теорију. Изнео је идеју да што нешто више постаје налик људима, то ће се више јављати његови нељудски аспекти.

4. Деипнофобија

Деипнофобија је страх од разговора током вечере. У нека давна времена постојала су строга правила бонтона која су помагала особама са том фобијом да изађу на крај са таквим ситуацијама, али су она нажалост заборављена.

5. Еисопрофобија

Еисопрофобија је страх од огледала. Kод таквих особа, чести су напади анксиозности, чак и када схвате да је њихов страх неоправдан. Он је често утемељен на празноверју, односно, да ће их, уколико га разбију, пратити несрећа и слично томе.

6. Демонофобија

Демонофобија је фобија од демона. Већина људи је свесна да је њихов страх претеран, али упркос томе, често постају превише забринути уколико присуствују расправама везаним за натприродна бића, када су сами у кући, када гледају филмове о њима и тако даље.

7. Пентерафобија

Од свих фобија на овој листи, пентерафобија је вероватно најчешћа. То је страх од свекрве или таште, а у западном друштву је постала толико уобичајена, па најчешће резултује разводом. Овај страх уско је повезан са новеркафобијом, страхом од маћехе.

8. Аракибутирофобија

Овај бизаран страх јавља се код особа које се плаше да им се путер од кикирикија не залепи за непце. Сматра се да је то стање вероватно производ превише развијене маште.

 

9. Kатисофобија

Ово је једна од најнеобичнијих фобија, али и најстрашнијих. Односи се на страх од седења. Може се јавити код особа који пате од хемороида или као последица физичког злостављања везаног за седење на оштрим предметима, а понекад и кажњавања у школским данима. Они које прогања овај страх не могу ни да замисле ову активност, а да не почну да се тресу.

10. Аутоматонофобија

Аутоматонофобија је страх од било чега што лажно представља свесна бића и то је специфична врста фобије. Слична је страху од лутака и често подразумева страх од дрвених лутака, воштаних фигура, али није ограничена на то. Манифестује се на различите начине и сваки појединац је доживљава другачије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име