Ако сте се икад запитали да ли грешите у васпитању детета или сте на добром путу, можда ће вам овај текст бити од користи. Удобно се сместите, пажљиво читајте и не дозволите да вас омета ваше мезимче. Док ви читате о васпитању, дозволите му да ради шта хоће. Нека прави крш, баца играчке, ломи све по кући, јер то је један од начина да изрази своју креативност.

Kако да најлакше упропастите дете у 10 корака

„Своје дете васпитавам савременим методама“, рече ми недавно једна млада мама. Ја, онако традиционална у свему, па и у васпитавању, али бескрајно радознала упустих се у причу. У ствари, не у причу, већ у слушање саговорнице и трептање. И сад док сумирам утиске трепћем. Трепћем и пишем о савременим методама (НЕ) васпитања.

1. Уместо играчке купите му мобилни телефон. Нећете ваљда дозволити да се у ери модерне технологије ваше дете игра играчкама каквим сте се играли ви.

2. Не дозволите детету да се само облачи. Ионако ће током живота морати свашта да ради, зато га бар ви поштедите.

3. Никада га не грдите због нереда у соби. Од малена мора да научи да живи у хаосу, јер то га неминовно чека кроз живот.

4. Дозволите му да псује што више и што чешће. Kако би другачије научило матерњи језик, који је ионако препун псовки.

5. Немојте га присиљавати да једе воће и поврће. И од грицкалица и слаткиша такође може бити сито.

6. Инсистирајте да што више времена проводи пред екраном. Зашто би се играло напољу и удисало честице прашине, ионако је све затровано. Најбезбедније је у кућном окружењу.

7. Не дозволите му да трчи, скаче, шутира лопту, прескаче ластиш. Сваки вид физичке активности ће га уморити, а ви свакако не желите да ваше чедо буде уморно и исцрпљено.

8. Kупите му све што пожели. Није важно да ли му је потребно или не, важно је да задовољите сваки прохтев свог мезимчета.

9. Дозволите му да занемари личну хигијену. Не само да ћете дете поштедети тих досадних ритуала, већ ћете остварити знатну уштеду како воде тако и осталих средстава за личну хигијену.

10. Kада крене у школу научите га да у старту заузме став. Мора да се зна ко је главни. Уколико га учитељица попреко погледа или опомене због несташлука, обавезно реагујте. Ако сте га већ научили да је оно увек у праву ма шта урадило, морате му сачувати репутацију.

 

Уколико сте се препознали у некој од ових ставки време је да реагујете. А можда и није. Процените сами.

 

 

Васпитано дете

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име