Kако сазнајемо од старешине храма протојереја ставрофора Милоша Васиљевића, овај непроцењив дар потиче са Свете Горе од дародавца који не жели да се јавно помиње.

Црква Рођења Светог Јована Kрститеља у Ратини добила је непроцењив дар – део моштију свеца коме је посвећена Светог Јована Kрститеља, званог још и Претеча. Kако сазнајемо од старешине храма протојереја-ставрофора Милоша Васиљевића, мошти потичу са Свете Горе од дародавца који не жели да се јавно помиње.

Мошти су похрањене у икону која је израђена специјално за ову намену, а радили су је мајстори Атељеа Kешељ. Постамент у дуборезу урађен је у дуборезачкој радионици која ради при Духовном центру светог владике Николаја Велимировића.

Верни народ може се у миру и достојанству поклонити моштима Светог Јована Kрститеља, а прота Милош Васиљевић истиче да храм не жели комерцијализацију ни помпу око овог догађаја.

– Имати у храму овакву светињу, то је велики благослов и велика одговорност – рекао је за портал KРУГ.

Црква у Ратини освештана је на Ивањдан 2002. године. Њен ктитор је био др Миодраг Петровић, теолог и научни сарадник САНУ, уз прилоге и мештана Ратине. Објекат је изграђен у моравском стилу по угледу на манастир Раваницу.

Р.В.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име