Младићу од 23 године срушио се свет. Баш она, једна једина је отишла. Остављајући њега, напустила је и град и отишла са другим – заувек.

После њеног одласка смисао је нестао. Замонашити се. То је једино било могуће. Ђура Јакшић 1856. године одлази као искушеник у манастир Крушедол.

 

…. Сад му ваља поћи, да с’ одрече света. –
„Збогом остај, збогом, душо ми отета!“..

(Ђура Јакшић, Искушеник)

 

До тог болног тренутка, млади „молер“, Ђура Јакшић је већ много тога проживео.  Савладао је поуке у атељеу најугледнијег банатског сликара, Константина Данила, искусио је рат учешћем у Револуцији 1848, носио је трајна обележја сусрета са старим мајсторима попут Рубенса и Рембранта у бечким музејима, остављајући неосвојеном Бечку ликовну академију, али баштинећи и пола године проведене на ликовној  академији у Минхену.

Од неузвраћене љубави остали су му само цртежи и скице њеног лика, којима је у кафани „Код белог крста“ где је служила, покушавао да забележи лепоту. Скице и снажна, жива сећања на њу, преточио је у једно од најлепших дела српске уметности 19. века.

Његова заљубљеност и туга, у лепом лику Девојке у плавом остају као трајно сећање на обичну девојку, Емилију, Милу Поповић, кћерку кикиндског кафеџије Лазара Поповића, која је своје снове наставила да тражи у свету глуме. Сачуван је тренутак снажних, у свим временима знаних осећања, Ђуре Јакшића који је након настанка слике и замонашења, свој живот ипак наставио мењајући путање и борећи се, откривајући љубав поново и сликајући доследно, до самог свог краја.

Све врлине његовог портретског умећа, жив и снажан сликарски гест, звучан колорит и сугестиван доживљај портрета, најјасније су дошле до изражаја управо на  слици Девојка у плавом. Једноставност у композицији, ставу и продорном погледу, истовремено прикладно уоквиреним нормама патријархалног друштва,  допустиили су младости и лепоти да неспутано исијава кроз раван слике, кроз године и векове.

Управо због тих одлика, ова незаборавна слика, постала је обележје Народног музеја, на почетку последње етапе његовог 175 година дугог трајања, по отварању обновљене, подмлађене централне музејске зграде 2018. године.

Слика Ђуре Јакшића, Девојка у плавом, изложена је у Галерији српске уметности 18. и 19. века у оквиру сталне поставке Народног музеја.

Извор: Народни музеј

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име