Да ли је било исплативо борити се у римској војсци? Платни списак из Масаде открива детаље о животу легионара

Масада је изграђена за време Ирода Великог око 35. године п.н.е.. Да би се следећи пут нашла у центру збивања током првог јеврејско-римског рата, када постаје симбол отпора јеврејског народа.

Римско-јеврејски историчар Флавије Јосиф, нас извештава да су сви јеврејски побуњеници починили масовно самоубиство пре него што је – 73. године н.е. – Луције Флавио Силва, командант X Легије Фретенсис, напао и заузео тврђаву. Kада су Римљани продрли унутра, затекли су језив призор, сви браниоци су извршили самоубиство. Kако је то било могуће, ако је самоубиство строго забрањено јеврејским законом? Испоставило се да је сваки човек морао да убије своју породицу. Да би потом лутријом било одлучено ко ће убити остале мушкарце и на крају себе.

Kолико је износила плата једног легионара?

Археолози су годинама вршили ископавања у Масади. На локалитету и у њеноној непосредној околини открили су доказе о сукобу, на основу чега су успели да реконструишу шта се тамо догађало. Један од тих доказа је и откриће папируса из 72. године н.е. са детаљима о плати једног римског легионара. То јест, нешто веома слично платном списку.

Папирус „пружа детаљан сажетак плате римског војника за два платна периода, укључујући различите одбитке који су примењени“. Другим речима, он показује веома детаљан сажетак две од три исплате које је римски војник добијао годишње и које су укупно износиле око 225 денара. Поред тога плата овог војника укључивала је обрачун за чизме и ланену тунику, па чак и јечмену храну за његовог коња.

„Изненађујуће, детаљи указују да су одбици скоро премашили плату војника“, рекао је Орен Ејблман, шеф јединице Израелске управе за антиквитете.

Стога се поставља питање, да ли је у свим случајевима било исто? И ако је то био случај, а уколико је легионар имао толико трошкова и тако мале приходе, који подстицај је терао ове људе да остану у војсци? Највероватнији одговор је да им је било дозвољено да пљачкају током војних кампања.

Још један могући подстицај и начин да се допуни плата легионара, може се наћи у документу откривеном у пећини у Нахал Хеверу у јудејској пустињи, из периода 132 – 135. године. Наиме, у њему је објашњено како су римски војници зарађивали додатни новац дајући зајмове и наплаћујући веће камате од уобичајених локалним становницима који су се задуживали.

 

 

Национална Географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име