Научници Манфред Грег (Manfred Görg), Питер ван дер Вин (Peter van der Veen) и Кристофеср Тесис (Christoffer Theis) кажу да можда није.

Мернептахова стела дуго је гласно истицана као најранији ванбиблијски спомен Израела. Древни египатски натпис датира се око 1205.год. пре Хр. и представља сведочанство о освајањима фараона Мернептаха. При дну хијероглифског натписа, каже се да је народ Израела остављен без семена. Ово је од неких стручњака употребљавано као долаз да етногенезу Израела преба сместити у овај период са краја 13. и почетка 12.в. пре Хр.

У новим публикацијам, међутим, египтолози и библисти Манфред Грег, Питер ван дер Вин и Кристофеср Тесис сугеришу да су можда пронашли древније позивање а Изрел у египатским записима. Манфред Грег је пронашао разбијено  постоље кипа сахијероглифским имен-прстеновима у Египатском музеју Берлина (Egyptian Museum of Berlin). После проучавања која је спровео са колегама Питер ван дер Вином и Кристофером Тесисом, они сугерисали да је један од имен-прстенова могуће читати као Израел. Нису се сви научници сложили са њиховим читање због незнатне разлке у ортографији, али Грег, ван дер Вин и Тесис понудили су снажне аргументе, укључујући аралелу са самом Мернептаховом стелом. Овај нановооткрвени натпис да тира се у време око 1400.год. пре Хр, што је скоро 200 година пре датума повезаног са Мернептаховом стелом. Уколико су Манфред Грег, Питер ван дер Вин и Кристофеср Тесис у праву, њихово откриће ће бити веома важан дорпинос осветљавању почетака древног Израела..

Извор: Biblical Archaeology Society

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име