Стив Џобс је веровали или не у свом дому забрањивао коришћење технологије, чак и његових чувених Ајпеда.

Новинар Њујорк Тајмса Ник Билтон, једном приликом питао је Џобса: “Твоја деца вероватно много воле Ајпед?” на шта је он одговорио да она никада нису користила Ајпед. Он и његова супруга су у кући одређивали када и колико њихова деца смеју да користе технологију. Замишљао сам Џобсов дом као рај за штребере: да су зидови гигантски екрани осетљиви на додир, а трпезаријски сто сачињен од Ајпеда, рекао је Билтон. Међутим, чланови породице више су волели да се друже и расправљају о историји и прочитаним књигама. Они су седели за дугачким кухињским столом и разговарали једни са другима.

Звучи сурово али заиста је тако, а овај тренд је нарочито популаран код Ај-ти стручњака.

У Силицијумској долини је тренд да инжењери и други Ај-ти стручњаци своју децу штите од лошег утицаја технологије. Они их чак шаљу у школе где се не користе рачунари, као што је Валдорф школа у коју технологија не може ни да примирише.

“Упознао сам бројне директоре Ај-ти компанија који су ми рекли сличну ствар: они веома стриктно ограничавају коришћење технолошких направа својој деци, најчешће потпуно забрањујући употребу свих уређаја радним данима, и пуштајући их да их изузетно кратко користе викендом” каже је Билтон.

“Упознао сам бројне директоре Ај-ти компанија који су ми рекли сличну ствар: они веома стриктно ограничавају коришћење технолошких направа својој деци, најчешће потпуно забрањујући употребу свих уређаја радним данима, и пуштајући их да их изузетно кратко користе викендом.”

Kрис Андресон, бивши уредник магазина “Вајрд” и садашњи директор компаније 3Д Роботикс, отац петоро деце, једном приликом објаснио је зашто људи који раде у технолошкој индустрији држе техничке направе подаље од своје деце:

“Деца оптужују мене и моју жену да смо фашисти и да смо превише забринути због технологије и жале се да друга деца немају такве забране… То је зато што смо лично упознати са опасностима од технологије. Видео сам такве ствари лично, и не желим да се то деси мојој деци. ”

Јуан Вилијемс, осниваче Блогера и Твитера и његова жена Сара кажу да уместо Ајпеда, њихова два дечака имају стотине књига које могу да узму и читају кад год пожеле.

Kако родитељи из света информационих технологија одређују правила употребе уређаја?

Деца млађа од десет година најподложнија стварању зависности, не смеју да у току радне недеље користе никакве направе. Викендом, компјутере, телефоне и таблете могу да користе између пола сата и два сата. Деца између 10 и 14 година могу у току радне недеље да користе компјутере, али само за узраду домаћих задатака.

“Једног правила придржавају се сви: Нема никаквих екрана у дечијој соби. Никада. Тачка.”
Лесли Голд, оснивач и директор “Saderland Gold”-а каже да у његовој породици постоји правило забране свих екрана током радне недеље. Ипак, како деца расту, тако морају да им чине неке уступке, јер им компјутер све више треба за учење.

Kада су “паметни” телефони у питању, већина стручњака за технологију не даје их деце пре напуњених четрнаест година.

“Међутим, једног правила придржавају се сви: Нема никаквих екрана у дечијој соби. Никада. Тачка.” каже Kрис Андерсон.

Али Партови, оснивач компаније ILike и саветник при Фејсбуку, каже да он прави разлику између “конзумеристичког” и “креативног” коришћења технологије, и деци дозвољава само ово друго – стварање уметности преко рачунара или програмирање.

 

 

Детињарије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име