Једна од омиљених сцена из Јеванђеља, сусрет на Извору Живе воде Господа и Самарјанке, може се читати на другачији начин од традиционалног, откривеног у бројним беседама и тумачењима.

Замислимо да је наступио час „Страшног суда“, заправо, како Христо Јанарас тумачи, суд ултимативне Љубави на коју одговараш љубављу – или недостатком исте. Рецимо да си незнабожац или атеиста по уверењу. Грешник на суду љубави. Самарјанка.

Господ позива да се напојиш Духом Светим. Он у овом „тренутку“ зна твоје грехе, али те, по љубави, не назива грешником, нити набраја твоје грехе. Оклеваш, сумњаш да спасење долази „из тог извора“.

Господ затим помиње „мужа“, Самарјанкину љубав, њену веру/верност. Твоју, нашу љуав и веру. Одриче, одричеш, одричем да имам мужа. Истина, каже Господ, немаш. Али си имала и то више њих. Имала! Сада немаш (љубав). Немаш веру. Лутала си од једног до другог – греха – неверја – нељубави.

А и овај кога сада имаш није ти муж, каже. – Није Љубав. Нисам Ја, Господ. Ко зна који је то бог од свих богова, нељубав, незнабог.

Уочавамо да суд Љубави прво позива (на спасење), а не прозива (за грех, за нељубав). Одговор на позив је сумња и оклевање: долази ли спасење стварно тако једноставно, само ако га прихватим на дар?

Господ подсећа да ниси сама Самарјанко. Имаш мужа, иако не разумеш о ком мужу (Женику) Он говори. Немаш Га. Истина.

Након очекиваног грехопадног људског порицања/одрицања, Господ те подсећа на целокупну историју твог сагрешења, на личне невере, на недостатак љубави. Господ говори истину, мирно, са озбиљношћу, а ти осећаш срамоту и поругу. Исмејана си: имала си петорицу! На свршетку се открива огољена суштина твог греха, сума свих појединачних грехова, крајњи грех – онај са ким си – тај нисам Ја! Ту нема спасења.

Самарјанка схвата(м). Иако није до танчина описан унутарњи или емоционални процес њеног покајања, неоспорно седогодио, јер она бира Извор, бира Љубав. Какав је био пут који је прешла од суочавања са Истином до покајањаније од пресудне важности. Важно је само покајање. Извор. Избор. Слободан избор, иако си Самарјанка.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име