иштите најпре Царство Божије, и правду његову и ово ће вам се додати“ ( Мт  6,33)

 

„ Архиепископ Данило веома често у Похвалном слову о кнезу Лазару говори о свесној жртви косовских јунака, равној жртвама мученика из првих векова хришћанства који су свесно дали животе за своју веру, али и своје отечество, следећи кнеза и мученика.“

Јереј Стеван Стефановић

 

 

Комисија за Откуп књига Министарства културе и информисања Републике Србије уврстила је књигу јереја Стевана Стефановића „Педесет једна застава“, коју је Општинска библиотека „Слово“ из Лапова објавила крајем 2022. у суиздаваштву са Издавачком кућом „Легенда“ из Чачка, у тиражу од 1000 примерака као 24. публикацију у Едицији „Светиње“, на списак наслова  намењених јавним библиотекама за одабир.

Ово је други пут да се дело свештеника Стевана Стефановића нашло на списку за откуп. Издање „Духовног луга“ из Крагујевца, студија „Богословље Достојевског“, била је одабрана за откуп књига објављених у 2019. години.

Стеван Стефановић је рођен 1982. године у Параћину. Завршио је Православни богословски факултет 2007. године. Дипломирао је на тему „Молитвено покајна катихеза у делима Фјодора Михаиловича Достојевског“ код проф. др Драгомира Санда са оценом 10. Рукоположен је за ђакона 11. септембра 2012, а 16. септембра за свештеника од стране епископа браничевског Господина Игнатија. Парох је црквеначки и дубљански у Свилајнцу, скоро једанаест година. Сопственим рукама је саградио парохијски дом у Црквенцу.

 

 

Аутор је многобројних текстова на порталима: Чудо, Видовдан, Патриот и др, члан редакције часописа „Чудо“, помоћник уредника Листа за библиотекарство, књижевност, културу и завичајност „Слово о  Лапову“ и председник Књижевног клуба „Милорад Бранковић“ из Лапова.

Објавио је књигу за децу „Приче о змају са Ртња“ 2021. године (Општинска библиотека „Слово“, Лапово), а триптих „Педесет једна застава“ изашао је из штампе на десетогодишњицу његове свештеничке службе.

„Педесет једна застава“ је у себи сабрала 51 беседу овог свестраног аутора. Беседе су подељене у три циклуса. У првом, под насловом „Прстохват богословља“,  нижу се беседе о православној вери, литургији, причешћу, посту, великим празницима, истини и заблудама. Стеван Стефановић пише као што у Цркви држи богослужење. По његовим речима, основна хришћанска мисао је увек педагошка, увек представља корак ка поправљању себе.

Други циклус „Овако ми је говорио отац“ чине текстови са историјском тематиком. Пишући о светим ратницима и светитељима, јунацима и мученицима, одлучујућим биткама и највећим пошастима, аутор нам даје своје виђење важних догађаја, поткрепљено знањем и дугим проучавањем.

Збир текстова о актуелностима, уметности, спорту и наукама које Стеванов микросвет испуњавају свакодневно носи назив „Уточишта“. Јасно је да иза свих ових текстова стоји велики рад и велика љубав према човечанству и његовим добрим тековинама.

Поука „Педесет једне заставе“ је да су наш идентитет, наши преци и њихово пожртвовање и наш дуг према потомцима, наше неотуђиве заставе, и данас, на Видовдан, и заувек.

Ове беседе су Стеваново огледало, одраз ума у срцу и печат срца у уму, темељ нашег идентитета, пламен косовског завета и душа светосавља, Виориле се дуго!

 

Данијела Вулићевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име