То је ватра вилењака, нека ти пламти у срцу онда када се све ватре угасе…“

У издању Општинске библиотеке „Слово“ из Лапова крајем 2021. године изашла је из штампе књига Стевана Стефановића „Прича о змају са Ртња“.

Аутор илустрација у књизи је Ања Поповић, а по њеној идеји, Катарина Радукановић је урадила илустрацију на корици. Дизајн корице је дело Иване Андрејевић.

Стеван Стефановић је рођен 1982, три године након што је објављена његова омиљена књига „Мач од Шанаре” у познатој едицији „Плава птица”, у три дела за којима још увек трага. Незаборавне дане распуста је проводио подно Ртња. Ова најлепша планина и сада му је уточиште. Гимназију је завршио у Параћину, поморавском граду у којем су се производиле најбоље жвакаће гуме, али он деци радије препоручује воће.

Остварио је свој сан из детињства и постао свештеник. Сада има парохију у Црквенцу и Дубљу крај Свилајнца. Немојте их тражити на мапи већ убедите родитеље да вас поведу у обилазак  предела на Великој Морави. И даље има дечачка интересовања: спорт, музику и књижевност. Кошарком се бави рекреативно, о музици, али и о многим темама из области уметности, историје и православља пише занимљиве текстове који су објављивани у часописима и на порталима. Аутор је и студије  „Богословље Достојевског” (2019), књиге о којој радо говори средњошколцима. Чита свакодневно, има велику кућну библиотеку и сматра да је књига један од најбољих дечјих пријатеља.

„Прича о Змају са Ртња“ је кратак авантуристички роман. Из ауторове посвете можемо да претпоставимо да је књига дечја, али већ након неколико редова схватамо да је чудесна прича о змају са једне од наших најлепших планина писана подједнако и за одрасле.

Радња романа се дешава у садашњости наслањајући се на историју, религију, митологију и обичаје краја који се свио подно импозантног Ртња, умивен водом Мироштице, огрнут тајанственим горским плаштом и старим предањима.

Тема је бајковита авантура главног лика Стевана, па са симпатијама можемо да закључимо да се писац одважио да приповедајући у првом лицу у карактер јунака дела утка своје особине.

Стеван је млад човек кога су пут и случај нанели у подручје препуно опасности, тајни и фантастичних бића. На свом кратком, али занимљивом путовању богатом перипетијама, избављењима, добрим делима и подвизима, Стеван је пронашао оно што није ни знао да тражи. До душе, зарадио је промрзлине и опекотине, али нешто човек до катарзе мора и да отрпи.

Чувајући успомену на храбе претке, поштујући Светог Ђорђа, подвлачећи злодела владара који су били тирани, истичући значај православља, његових манастира и храмова, аутор нам је испричао интересантну бајку у којој, логично, добро побеђује зло.

Одличном дескрипцијом, дијалозима који прате одлике учесника у њима, духовитошћу на рачун главног јунака, односно на свој, постигао је да се у читаоцу јави жаљење што књига није обимнија.

Против Стевана су се уротили зима, ледена вода, Црне Утваре, гладни вукови, страшни змај и отровни гас. И као да то није довољно, у једном тренутку га је опхрвао страх, а он се највештије храни нама самима, нашим манама и слабостима.

Стеван је био на римском путу, али је истовремено био на стази спознаје да сопствене утваре једино сами можемо да победимо уз малу помоћ пријатеља – вукова (храбрости) и добре виле (љубави). Сазнања да чаробне каменчиће који светле у мраку и сјајне златнике који звецкају у џеповима, можемо пронаћи једино у ризници сопственог духа и сопствене вере.

Писац Стеван зато изговара, само у једном моменту искорачивши из коже неустрашивог, врцавог и сналажљивог јунака: „Мој таленат да пишем је у ствари продукт тих златника, ко зна чији дар коме, ко зна чија жеља.“

Као уредник књиге, отпочела сам свој приказ посветом, па ћу њоме и завршити. Највећи дар сваког родитеља деци су крила. Могућност да истражују, уче и сазревају знајући да у мами и тати увек имају подршку и да су обгрљени љубављу. Зато писац својој деци не обећава „куле и градове“ већ им поклања време, простор, осећања, непрегледне видике и дивну причу о Ртњу и његовим чудноватим бићима. Дарује им дечака у себи као најбољег сапутника на путу одрастања.

„Жица Промет Плус“ из Аранђеловца, препознавши значај ове публикације за децу и младе, финансијски је подржала њено објављивање

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име