Постоје три врсте цинкароша.

1. Они које је школовала полиција и који „раде свој посао“. Куцају у машину, наизменце, сонет и извештај за пол.архиву. „Ерос и месо“ (наслов сонета, рецимо). Онда извјештај: „12. септембра 198+ срео сам М.М.-а на Тргу Маркса и Енгелса. Имао сам у рукама часопис ‘Социјализам’. М.М. је прелистао часопис и питао за цену. Рекао са му (четрдесет хиљада, старих). – ‘Јефтин вам је тај Социјализам’ – изјавио је М.М., и са презривим изразом на лицу вратио ми поменути часопис.“

Ови први плаћени су за свој посао. Убацују их у издавачке куће (уредници), позоришта, итд.

2. Други тип су „добровољци“. Свесно. Они нису заврбовани, не пишу извјештаје (не морају да их пишу). Они су, као и први, провокатори. Они пишу, такође, песме и прозу. Има их много међу дечјим песницима. Они су и сами налик на покварену децу. Већ су у школи, по свој прилици, били пријављивачи.
Њихов је систем следећи: дограбивши прилику да се нађу у близини неког политичара или „полицајца“, они бране своју тезу, као противтезу вашој. Они су, дакле, поштени. Они не лажу. Само „понављају“ речи које су чули од вас. („Бране своју тезу.“) -„Рекао сам ономадне да се не слажем с Кишом кад каже да су писци цинкароши. Он тиме прави раздор међу писцима итд. Изазива непотребно сумњичење.“ Тиме је а) цинкарио вас; б) скренуо пажњу на текст који овај није читао; ц) направио му је сажетак вашег текста (упрошћен и нетачан); д) оградивши се од вашег става, показао је своју оданост ствари.
Ови су бројнији.
Доспевају такође на функције.

3. Они који чине исто што и претходни, али несвесно. Они се друже с политичарима, локалним руководиоцима и правим цинкарошима (некад у истом лицу или у двојној функцији). Они само брбљају, преносе оно што су чули.
Лако прелазе у групу 1. и 2.
Има их много и међу тзв. дисидентима.
Подједнако опасни као и они горе поменути.
Све их треба помагати, јер то они раде да би прехранили децу.

 

Данило Киш, Писци-цинкароши, Складиште, БИГЗ Публисхинг, Београд 2003., стр.172-173

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

prometej.ba

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име