Данас, 25. марта обележава се национални дан Данте Алигијерија, великог италијснаког песника. Тим поводом италијански институт за културу у Београду представља читање Дантеових терцина на друштвеним мрежама Италијанског института за културу.

– Снимите видео док читате стихове „Божанствене комедије“ (од 3 до 5 терцина) на италијанском или српском и поделите га на друштвеним мрежама користећи хаштаг #Дантедì уз обележавање наше званичне странице @иицбелградо најкасније до понедељка 23. марта у 20 часова. Не заборавите да нам омогућите дељење ваших снимака! Поделићемо само снимке пунолетних учесника. У среду, 25. марта, објавићемо на нашим друштвеним мрежама видео који садржи све ваше подељене снимке! Помозите нам да одамо почаст „Врховном песнику“!, наводи се у саопштењу Италијанског института за културу у Београду.

Подсетимо, Данте се сматра једним од најзначајнијих песника који је у свом делу синтетизовао срењевековну културу, истовремено наговештавајући нови дух који ће се афирмисати у ренесанси. Његова Божанска комедија сматра се једним од најзначајнијих дела у светској књижевности.

Најпознатији портрет овог великана направио је сликар по имену Ђото (ит. Гиотто), у Фиренци. Такође, поред слике, оставио је и детаљан опис Дантеа Алигијерија, по ком је песник представљен као ћовек средње висине, дугачког лица, мало повијених рамена и кестењастих очију. Такође, сликар је забележио да је песник увек био меланхоличан и замишљен.

Прича о великој љубави песника Данте Алигјерија  према Беатричеи данас је инспирација многим уметницима. Не би та љубав била толико занимљива генерацијама након њиховог живота, да су заиста били заједно. Наиме, Данте је Беатриче видео само два пута, први пут у Фиренци када је имао девет година, испред цркве Санта Маргхерита де’ Церцхи, којој је тада било осам година. Други сусрет, након девет година од првог, десио се на фирентинској улици. Беатриче је била у белој лепршавој хаљини са две старије даме, овог пута је поздравила Дантеа, што је песнику било више него довољно да њоме буде очаран до краја живота. Ни након другог сусрета, нису се упознали, нити додирнули. Све је остало на погледу, који је обележио читаво песниково стваралаштво. Захваљујући овој љубави, Данте је постао велики књижевник, како у Италији, тако и шире.

Приредио: Јован Благојевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име