„Задња врата “ која је отворио васељенски патријарх Вартоломеј, изгледа да се нису затворила у време издавања томоса о аутокефалности расколничке цркве Украјине, што је изазвало огорчење и тугу код милиона православних хришћана широм света.

На овај начин грчки црквени кругови коментаришу захтеве македонске власти васељенском патријарху Вартоломеју за аутокефалност македонске цркве.

Извори из црквених кругова Северне Македоније у разговор за „Спутњик“ су изразили своју забринутост и незадовољство овим догађајем.

Према мишљењу Дмитриса Целегидиса, професора на богословском Аристотел универзитету у Солуну, питање аутокефалности је очигледно питање Српске православне цркве.

Ако васељенски патријарх Вартоломеј признаје аутокефалност канонски непризнате Македонске православне цркве, то ће бити изван његовог овлашћења, као и у случају са Украјином.

„Све је апсолутно јасно. Ово питање је очигледно у надлежности Српске православне цркве. Ако васељенски патријарх крене путем признања аутокефалности, онда ће изаћи ван овлашћења, као у случају Украјине. Такви потези цркви стварају само проблеме “, наглашава професор.

„Пошто ми суседну земљу не признајемо као „Северну Македонију“, како можете очекивати да признамо македонску аутокефалност? У Скопљу не постоји „Македонска црква“. По мом личном мишљењу, патријарх Вартоломеј не би требало да им одобри аутокефалност“, изјавио је Митрополит Флорински и Преспанско Еордески Теоклит.

Извори у круговима Грчке православне цркве блиски Светом синоду тврде да ће Грчка православна црква следити вољу патријарха Вартоломеја, као у случају давања аутокефалности украјинској цркви.

Бивши високи представник Грчке православне цркве је крајем 2019. године рекао  да Грчка православна црква неће моћи да се супротстави постојању независне македонске цркве. То је због чињенице да су грчки архијереји изгубили право вета када су признали право Патријарху да у целини даје аутокефалност.

Вартоломејеве поступке је прокоментарисао протопрезвитер Теодорос Зисис, професор теологије на Аристотел универзитету у Солуну, рекавши да „Вартоломеј покушава да издејствује подршку већине у црквеном свету стварајући своје цркве, те настоји дана тај начин ослаби и српску и руску цркву“.

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име