Nakon godina žalbi i drugih odlaganja, pravno pitanje oko rakolničkog bratstva manastira Esfigmen na Svetoj Gori, poznatog po svojoj devizi: „Pravoslavlje ili smrt“, grčki Vrhovni sud konačno je rešio.
Jula 8, Sud je odbacio žalbu bratstva na pravo nekretnine, protiv odluke Apelacionog suda u Solunu od 17. juna, kojom su ih obavezali da konačno predaju sve uzurpirane teritorije na i izvan Svete gore Atos novom bratstvu Esfigmena, koje je trenutno sa boravištem u Kareji, izveštava Vima Orthodoxias.
Manastir Esfigmen već dugi niz godina živi u raskolu sa ostatkom Svete Gore, sa Vaseljenskom patrijaršijom i ostatkom Pravoslavnog sveta, a u znak protesta protiv ekumenske aktivnosti Carigradskog patrijarha sa Katoličkom crkvom i drugima. Dok su atonski manastiri protestvovali protiv takve aktivnosti prestankom pominjanja Vaseljenskog patrijarha na Liturgijama, bratstvo Esfigmena je otišlo i korak dalje, pridruživši se raskolničkoj, staro-kalendarskoj grupaciji.
Ustav i statut Svete Gore zabranjuju monaški suživot sa nepravoslavnima ili raskolnicima, tako da je 2005. godine osnovano novo bratstvo Esfigmena, koje je priznato od ostatka Svete Gore, ali nema istorijsku vezu sa manastirom Esfigmen. Nakon odluke od 17. juna, raskolnička veb stranica „ESPHIGMENOU MONASTERY – MOUNT ATHOS“, izvestila je da: „U manastiru je trenutno više od 100 starijih monaha koji su živeli u manastiru više od 50 godina. Prošle nedelje, u podsmehu istinske pravde koja se obično vidi u banana republikama i totalitarnim režimima, Grčka vlada je naredila monasima da napuste manastir. Pozivamo Grčku vladu da zaustavi ovu nemoralnu i nehrišćansku akciju i da nas puste da se molimo u miru kao što je to bratstvo više od 1500 godina radilo“, rekao je iguman Metodije iz manastira Esfigmen.
Pitanje je rešeno crkveno i administrativno od ranih 2000-ih, piše Vima Orthodoxias, iako je sprovođenje odluka godinama odlagano nizom žalbi, zahteva za suspenzijom i drugim odlaganjima. Sada je pitanje sprovođenja u rukama državnih organa odgovornih za zaštitu Svete Gore Atos. Veb stranica manastira Esfigmen je 23. juna navela da Grčka vlada „ima neposredne planove za upad u manastir kako bi pohapsila i zatvorila igumana i monahe.“
Russian Athens izvestila je 1. juna da se nekoliko brodova policije približilo manastiru Esfigmen u ponedeljak, 29. juna, dok je nekoliko policijskih automobila dežuralo u blizini manastira, pripremajući napad sa 80 specijalaca. Monasima je bio dat ultimatum da isprazne manastir do tog četvrtka, mada su to odbili, čak su i pretili da će sam manastir uništiti. Prema jednom članu raskolničkog bratstva, manastir je pod opsadom već mesec dana i policija ne dozvoljava monasima da izađu po hranu i takođe blokiraju isporuku proizvoda sa mora, izveštava informativna agencija Red Spring.
U aprilu 2019. god. apelacioni sud u Solunu izrekao je kaznu od 17 godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 675 dolara (600 evra) za igumana Esfigmena, o. Metodija (Papalamprakopulos) za njegovo učešće u napadu molotovljevim koktelom 2013. godine na policiju. Još je jedan monah dobio istu kaznu, dok je još šest osuđeno na 9 godina i 5 meseci. Iguman Metodije i monah Antipas, glavni podstrekači, prvobitno su osuđeni na 20 godina 2017, a ostali monasi na 10 godina i 4 meseca, mada su te kazne bile žalbene. Do ovog incidenta je došlo kada su sudski izvršitelji 29. jula 2013. godine stigli u administrativne kancelarije Esfigmena u Kareji da bi iselili raskolničke monahe, koji su odgovorili bacanjem tri molotovljeva koktela i eksplozivnom napravom. U međuvremenu, monasi i njihove pristalice i dalje se mole za mir i za hladnije glave koje će prevladati u Grčkoj vladi, piše veb stranica Esfigmena.
„Zašto ih jednostavno ne ostave na miru? Sve što žele je da ostanu sami da se mole u ​​miru “, prokomentarisao je Džon Rigas iz asocijacije Friends of Esphigmenou. „Oni doslovno nikoga ne uznemiravaju. Oni su monasi “, rekao je.

 

Sa engleskog prevela Redakcija portala ČUDO

Izvor: https://orthochristian.com

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku, preuzmite našu aplikaciju za ANDROID

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime