Грчки Синод окупљен на видео коференцији разматрао је ситуацију у вези са пандемијом корона вируса, мерама које су предузели државни органи и утицајем тих мера на богослужбени живот Цркве. Како се сада чини, ванредно стање ће трајати и током Вакршњих празника, те је Грчка црква одлучила – а на молбу државних органа – да храмови у том периоду остану затворени за вернике, а да свој рад обнове 26-27.маја на Оданије Пасхе. Ово је дан када се према овогодишњем црквеном календару по последњи пут свечано пева „Христос Васкрсе“, те ће то бити прилика и да се окупи верни народ и да се свечано обележе празник Васкрсења Господњег.

Синод Цркве Јеладе се на овај корак одлучио из високе одговорности према вером народу кога је још једном позвао да поштује одлуке званичних здравствених органа нагласивши да сада није време за непослушност, чак ни у име хришћанске вере. Током Васкршњих празника службе ће се држати у храмовима и црквама, али без присуства народа. Народ који на овим службама неће моћи да буде присутан, нити да се причести позван је од поглавара Грчке цркве да узноси молитве на „олтарима својих срца“. Свечана прослава Васкрсења, стога, најављује се за поноћ између 26. и 27. маја.

Синод је још једном истакао да Свето Причешће не може бити узрок заразе или болести.

Истакуто је такође да је Јеладска црква одлучила да да допринос борби против коронавируса у виду донације од 150.000,00 евра, а искористили су прилику да изразе и захвалност патр. Вартоломеју који је упутио донацију Грчкој влади.

За разлику од грчке цркве, Бугарска Православна Црква је одлучила да Васкрс слави у редовном термину, али на отвореном, тј. изван богослужбених простора. На исти начин, а у сагласности са државним властима биће прослављене службе Цветне недеље. За разлику од неких других помесних цркава Бугарска Православна Црква није прихватила препоруку владе да затвори храмове за вернике, али је одобрила појачану употребу дезинфекционих средстава за иконе и употребу више кашичица за причешће. У храмове ће се моћи улазити у мањем броју.

Извори: https://orthochristian.com/ https://spzh.news/ и theorthodoxworld.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име