Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s pandemijom COVID-19 i stavom Crkve, nadbiskup Atinski i cele Grčke, Jeronim, dao je sledeću izjavu: „Od izbijanja pandemije COVID-19, naša Crkva je zauzela stav kako treba, svim silama da bude na strani odgovorne grčke vlade i grčkog naroda ne bi li se svi zajedno efikasno suprotstavili ovom nacionalnom iskušenju.

Mnogo toga smo postigli zbog toga što smo ujedinjeni, i to uvek u kontekstu odlične saradnje dve vodeće institucije naše nacije kao i uvek. Grčka je postala hvale vredan primer za sve pravoslavce širom sveta, jer smo sa osećajem patriotske dužnosti slušali stručnjake i zaštitili vrhunsko dobro čovekovog života i zdravlja sa najmanje štete. Uostalom, bez ljudi nema ni države ni crkve.

Misija Crkve nije ništa drugo nego služiti narodu, i u žrtvi i u obilju, imati bezgraničnu ljubav prema svakoj ličnosti i njenom postojanju. Danas, kada se čini da pandemija ponovo preti našoj zemlji, naša Crkva mora ponovo da stane pred izazovom. I hoće. Uostalom, kao i naši verni ljudi, koji su, disciplinovani i oprezni, sledili uputstva i preporuke nadležnih zdravstvenih organa. Za opšte dobro. Tako da će uskoro pandemija, uz Božju pomoć i uz ključni doprinos nauke, biti noćna mora koja je nepovratno prošla uz najmanje moguće troškove za našu domovinu i naš narod.“

Grčka država zahvaljuje arhiepiskopu Jeronimu na pozivu vernika da se pridržavaju pravila

Na vanrednom televizijskom sastanku u utorak o slučajevima COVID-19 u Grčkoj Sotirisu Tsiodrasu, predstavniku Ministarstva zdravlja za roman COVID-19, i zameniku ministra civilne zaštite Nikosu Hardalias, pismo zahvalnosti je primio i arhiepiskop Atine, koji je pozvao vernike da se pridržavaju preporuka stručnjaka.

 

 

 

Sa engleskog prevela Redakcija ČUDO

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku, preuzmite našu aplikaciju za ANDROID

orthodoxtimes.com

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime