Насловна Вести Грузија прославила 40-годишњицу устоличења патријарха Илије II

Грузија прославила 40-годишњицу устоличења патријарха Илије II

295
0
Свечана Божанска Литургија поводом 40-годишњице устоличења Његове Светости Илије II за Католикоса-Патријарха Грузије служена је 25. децембра 2017. у Светицковели Саборној цркви у Мцкети.

Патријарх Илија II је изабран на патријаршијски престо 23. децембра и устоличен је 25. децембра 1977. године .

Било би немогуће провести све ове године без љубави свога народа, рекао је Његова Светост током службе, захваливши људима на њиховим молитвама.

Његова Светост патријарх Илија је најомиљенији и најпоузданији човек у целој Грузији, и Саборна црква је била испуњена са стотинама свештеника, монаха и верника који су дошли да искажу своју љубав и захвалност свом вољеном архипастиру.

Честитке су примљене од Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила: „Ваша Светости и Блаженство, од срца честититам Вама и свој Грузији овај битан дан за Цркву,“ написао је патријарх Кирил у писму које је прочитано на прослави.

Представници грузијске владе дошли су да честитају Патријарху, а међу и председник Ђорђи Маргвелашвили.

Премијер Ђорђи Квирикашвили је рекао Патријарху после Литурхије: „Ваша Светости, 40-годишњица Вашег устоличења је велики празник за нас. Желим да Вам од срца честитам на овом веома важном дану. Ваша служба је велики благослов Божји с духовног становишта и стварнои историјски догађај са секуларног становишта. Захвалан сам Вам на Вашој служби нашем народу и земљи. Желим Вам да служите нашој земљи још дуго времена. Велики број цркава је изграђен и обновљен од кад сте ступили на патријарашки престо. Монашки живот је обновљен, и то је увеликоВаша заслуга.“

Његовој Светости честитала је и британска краљица Елизабета II писмом које је дошло преко Британске амбасаде.

„Радо се сећам нашег сусрета у Лондону 2011. године. Драго ми је што се односи између наших народа продубљују. Желим Вам здравља и среће,“ писало је у краљичином писму.

Извор: Orthochristian.com (превод – Инфо служба СПЦ)


Грузијска патријаршија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

error: Content is protected !!
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop