Атанасиос Дигинис, други пут је бициклом прешао пут од Солуна до Београда. Сада, у 78. години, за њега то путовање има још већи смисао. Стигао је у престоницу како би подржао народ Србије у тешким тренуцима и подсетио на нерескидиво пријатељство.

Пут од 600 километара започео је жељом да помогне српском народу. Пре више од две деценије, на исту мисију кренуо је за време бомбардовања, када је донео неопходну медицинску помоћ.

Највише памти скромност и врлину патријарха Павла, којег је тада упознао. Благостање за народ данас, тражи на његовом гробу у манастиру Раковица.

„Патријарх је заслужио ову жртву, да дођем до његовог споменика бициклом. Одушевио ме је као поглавар цркве, али пре свега као човек. Када сам дошао за време бомбардовања, помогао ми је да распоредимо медицинску помоћ. Тада сам га заволео и заувек ми је остао у срцу“, прича Атанасиос Дигинис.

Дигинис каже да су оба народа сада су пред великим искушењима и могу да их превазиђу ако буду сложни.

„У овим тешким временима многи покушавају да одузму слободу Србији. Ваша земља треба сама да одлучи кога жели за пријатеља“, поручује Дигинис.

Пут започео из Солуна

О пријатељству два народа, грчки сликар и добротвор учио је од деде, који се дружио са српским борцима. Симболично, пут је пре недељу дана започео са места на којем многи почивају, на Зејтинлику у Солуну.

Пријатељ који га је пратио аутомобилом, каже да су успут имали мало предаха, али много поздрава.

„Претекну нас и зауставе да би се фотографисали или нам дали сок или воду. Сви су одушевљени. Имали смо један предах, када смо преспавали. Све време смо били у колима или шатору“, прича његов пријатељ Дигиниса.

Након јутарње Свете литургије у манастиру Раковица, следећа станица је Храм Светог Саве. У Београду остаје неколико дана са жељом да што даље пошаље поруку мира и заједништва.

„Ја сам Атанасиос Дигенис, пријатељ српског народа. Србија s’agapo!“, поручује Дигенис.

 

 

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име