Градоначелник Београда Зоран Радојичић најавио је данас да ће ускоро поднети иницијативу да једна улица буде названа по академику Владети Јеротићу, као и да му у његовом родном Београду буде подигнут споменик.

„Србија и Београд могу бити поносни што је господин Јеротић био наш сународник. Бити савременик овог истинског ерудите је привилегија коју смо ми имали. Како бисмо и будуће нараштаје упознали с његовим богатим опусом и пренели им праве вредности, које је Владета Јеротић за свог живота промовисао, наша је обавеза да му се одужимо тако што ће једна улица у Београду понети његово име и што ћемо му подићи споменик”, рекао је градоначелник Београда.

Академик Јеротић је био научник који је оставио снажан траг у различитим пољима, па ће тако остати упамћен као врстан неуропсихијатар, психотерапеут, филозоф и књижевник. Био је необичан и по томе што је искорачио из оквира академске заједнице тиме што је омогућио да се појављивањем, између осталог, и у медијима велики број људи упозна са његовим радом, чиме је дао драгоцен допринос нашој заједници, саопштио је Беоинфо.

Радојичић је истакао да је као директор Универзитетске дечје клинике „Тиршова” био у прилици да сарађује с академиком Јеротићем на пројекту унапређења рада УДК.

„Веома сам поносан на тај пројекат, у оквиру којег је проф. др Јеротић одржао предавање под називом ‘Лековитост лепе речи’. Он заиста јесте био човек који је својом лепом речју лечио, а мудрошћу пленио. Посвећен вери православној, Владета Јеротић је у данашњем световном друштву изабрао да живи животом скоро монашке скромности. Био је јединствен у свему и мора остати заувек упамћен. Због тога сада, као градоначелник, и подносим ову иницијативу. Улица и споменик у Београду су дуг према нашој прошлости и залог за нашу будућност”, закључио је први човек Београда.

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име