Подигнута као спомен настрадалим борцима у Првом светском рату, црква Светог Илије у милановачком селу Kаменица већ деценијама је духовни светионик сувоборског краја. Мештани своју светињу нису желели да препусте зубу времена, па су се ујединили и заједно скупили новац за његово осликавање. Фрескосликање унутрашњости храма почело је у септембру 2020. године и коначно је завршено.

По благослову епископа Јустина, био сам ангажован на фрескописању и све време боравио код оца Далибора Милошевића. У пуној сјају, храм ће засијати на Васкрс ове године, каже фрескописац Горан Ђокић.

Ова светиња није само црква већ и својеврсна историјска читанка јер је у њој мноштво спомен обележја која сведоче о страдању народа овог краја у борби за слободу, од Првог Светског рата па до последњих страдања у Босни и на Kосову.

Остаће упамћено најмање пет свештеника од подизања храма. Старији народ овде још увек памти Рајка Недића који је 1943. стрељан заједно са својим сином у Петровској блокади. Затим Милојка Петровића који је дао велики допринос подижући парохијански дом поред ове светиње, након којег је на службу дошао Драго Љубичић, један од познатијих свештеника у овом делу Србије који је сазидао звонару, иза њега стигао је Драгољуб Шишовић да би данас у овој светињи служио свештеник Далибор Милошевић, кажу житељи Kаменице.

Велики број мештана подржао је свештеника Далибора Милошевића дајући учешће у осликавању једне од најстаријих цркава у подмаљенским селима која ће заблистати новим сјајем за Ускрс ове године.

 

 

РИНА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име