Наши научници раскринкали међународну мрежу кријумчара уметнина. „Опрано“ порекло уникатних налаза опљачканих у Срему. У каталогу за аукцију писало да су то налази из Аустрије.

Аукцијска кућа Hermann Historica из Минхена је у новембру 2018. по високим ценама понудила на продају археолошко благо опљачкано годину дана раније у Србији. Потенцијални купци, наравно, нису били информисани о илегалном пореклу сребрних делова уникатног келтског појаса и наруквица из 2. или 3. века пре наше ере. Њихово порекло је „опрано“.

У луксузном каталогу немачке аукцијске куће пише да су изузетни келтски предмети купљени деведесетих из збирке колекционара у Аустрији.

Ова трговина драгоценостима опљачканим у Србији вероватно би прошла незапажено, као и многе сличне, да у Гласнику Српског археолошког друштва управо о тим предметима нису 2017. др Војислав Филиповић и др Растко Васић, из Археолошког института у Београду, написали опширан и богато илустрован чланак.

Трговина археолошким богатством често пролази некажњено када су предмети илегално ископани и не налазе се у каталозима, па службе које се боре против ове врсте криминала не могу да утврде њихово порекло. То није био случај с предметима које су дивљи археолози опљачкали у Срему, да би завршили на аукцији у Минхену.

Наиме, прича о овом опљачканом културном благу написана је на енглеском, илустрована је аутентичним фотографијама драгоцености, које су пљачкаши ставили на интернет одмах по неделу, али их убрзо и уклонили, и објављена у стручном научном часопису. Приступ Гласнику Српског археолошког друштва имају сви заинтересовани: од академске заједнице, преко историчара уметности који процењују вредност предмета који се продају на аукцијама, до служби које се баве борбом против илегалне трговине уметнинама. Није било потребно много нагађати ни одакле налази потичу, јер се зна где су Келти Скордисци живели, а Србија је позната као земља порекла крадених археолошких налаза из њиховог доба.

опљачкано благо
Опљачкане наруквице у немачком каталогу

Нажалост, баш овај чланак српских археолога о конкретном налазу нико није видео. Изостала је реакција служби које се боре против кријумчарења уметнина, изузетно уносног вида организованог криминала. На дну криминалне лествице су дивљи копачи блага, познати и као „детектораши“, који су одмах после ископавања у марту 2017. у својој фејсбук-групи објавили фотографије налаза, свежу робу за продају, тек ископану и прљаву.

Такви предмети се кријумчаре из Србије традиционално ка Аустрији, а затим се препродајом између мањих колекционара замеће траг њиховог порекла. Све док се очишћени и угланцани, са „опраним биографијама“, не нађу у у каталозима великих аукцијских кућа. То се десило са предметима које су „дивљи“ археолози опљачкали у марту 2017. у Срему.

– У Фејсбук-групи пљачкаша постављено је шест фотографија јединственог налаза из периода 3. или 2. века пре нове ере. Све је указивало да је реч о добро сакупљеном инвентару разореног женског гроба – навели су др Филиповић и др Васић у свом чланку.

Они су од колега из ЕУ који су имали увид у понуду крадљиваца на „Фејсбуку“ добили фотографије отетог блага. На њима се виде спиралне сребрне наруквице са завршецима у облику глава змије, изузетна сребрна појасна копча и плочица са рељефом коњаника, сребрне плочице са рељефним мушким ликом, огрлице од ћилибара и од кварцних перли, медвеђи зуб са сребрном оплатом.

– Сребрна појасна копча типа ламинци један је од ређих примерака овог типа, с обзиром на то да је већина од њих рађена од гвожђа или бронзе. Копча, плочица појасне копче и 18 сребрних плочица вероватно представљају композитни појас какав до сада није познат из стручне литературе – закључили су наши научници.

Међутим, овај налаз у минхенском каталогу, који су српски археолози добили од европских колега, није приказан као јединствен. Он је распарчан у три засебне аукције, а поједини оригинални налази су избачени.

Сребрна плоча и копча „чудесног келтског појаса“ су понуђени засебно по почетној цени од 25.000 евра. Сребрне плочице процењене су на минимално 3.000 евра и продаване су одвојено иако су биле део истог појаса. Стартна цена две „источнокелтске наруквице“ била је 12.000 евра.

– На свим фотографијама у каталогу се јасно препознају оригинални налази објављени у чланку из Гласника Српског археолошког друштва 2017. године, посебно што појасна плочица са коњаником и наруквице немају до сада ни приближно аналогне налазе – коментарише др Филиповић.

Плочице са појаса

За научнике је посебно поражавајуће свесно распарчавање јединственог налаза на више одвојених аукција да би се постигла што виша цена уз одбацивање „вишака“ предмета: огрлице, перли, медвеђег зуба. Они се питају да ли аукцијске куће ове „вишкове“ бацају или уништавају, пошто за њих они представљају само робу, а не културну баштину човечанства.

– Поражавајуће је и што су за све три аукције као порекло предмета наведене приватне збирке, које су наводно предмете откупиле деведесетих година прошлог века од аустријског трговца уметнинама, што је гнусна лаж и свесна обмана како би се прикрило порекло ових предмета и још више заметнуо траг – коментарише др Филиповић.

„Бечка веза“

Фотографије опљачканог блага из Срема су стајале на профилу крадљиваца кратко, али је то довољно за професионалне прекупце уметнина. Реч је о организованој мрежи која вешто користи информатичке технологије и увек има осматраче понуде.

На срећу, неки научници из богатијих земаља, које су крајња дестинација за опљачкане предмете, јављају о понудама сумњиве робе колегама из земаља могућег места порекла артефаката. На пример, археолози из Словеније и Хрватске, чланица ЕУ, имају добре информације о краденом материјалу из Србије, јер преко њих пролази традиционална „бечка веза“ илегалне трговине уметнинама.

 

 

 

Борис Субашић, Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име