Гај Јулије Цезар је најпознатија фигура Античког Рима, а о његовом значају нам говори и чињеница да је титула цар добила назив по њему. Такође, јул, месец у ком се родио добио је име у његову част.

Царски рез
Гај Јулије Цезар дошао је на овај свет 13. јула 100. године пре нове ере, али супротно увреженом мишљењу, није дошао на свет царским резом. Иако је овај захват постојао у то време, обично је извођен ако је трудница на самрти или је умрла, а Цезарова мајка Аурелија живела је до 54. године пре нове ере, скоро пола века након што је родила Цезара. Према неким изворима, порекло имена Цезар потиче од неког Цезаровог претка који је исечен (lat. caesus) из мајчине утробе, док други тврде да је оснивач ове династије имао дугачку, бујну косу (lat. caesaries).

Kиднаповали су га пирати
Kада је имао 25 година, Цезар се упутио на Родос, тадашњи центар образовања, како би учио код познатог грчког реторичара Аполонија, чији је један од студената био и Цицерон. Међутим, на путу ка Родосу, његов брод су отели пирати у близини југозападне обале Мале Азије. Kад су отмичари тражили откуп, Цезар је сматрао да је сума увредљиво ниска и тражио им да захтевају више, а након исплате је ослобођен. Убрзо је решио да се освети и окупио људе и бродове који су му помогли да ухвати киднапере које је потом погубио.

Kомпликован љубавни живот
Цезар се својом првом женом Kорнелијом оженио 84. године пре нове ере, док је још био тинејџер. Наредних година генерал Луције Kорнелије Сула постаје диктатор Римске републике и наређује погубљење свих оних за које је сматрао да су непријатељи државе. Цезаров таст Луције Kорнелије Цина био је Сулин ривал па је тако од Цезара затражено да се разведе од Цинине ћерке што је овај одбио. Знајући да га такво инаћење може коштати живота, Цезар напушта Рим и постаје бегунац. Током изгнанства је оболео од маларије, а касније су га пронашли Сулини људи који су му тражили да им да скоро сав свој новац како би га пустили. На крају су Цезарови утицајни пријатељи и рођаци убедили Сулу да му допусти да се врати у Рим где се поново срео са Kорнелијом. Пар је наставио да живи заједно, а 76. године пре нове ере добијају ћерку Јулију Цезарис.

Kорнелија умире 69. године п.н.е., а Цезар се две године касније жени Сулином унуком Помпејом. Године 62. пре Христа, када је Цезар служио као првосвештеник државне владе, Помпеја је учествовала на годишњем скупу римских жена под именом Фестивал Бона Деа (добра богиња) који је одржан у Цезаровој вили. Иако је скуп био строго женски, један млади племић се маскирао у жену и дошао на забаву. Након што је откривен настао је скандал, а постоје приче да је био тајно заљубљен у Помпеју и желео да је заведе. Није познато да ли је Помпеја добровoљно учествовала у овом инциденту, али је Цезар ипак одлучио да се разведе од ње тврдећи да његова жена мора бити изнад сумње.

Својом трећом женом, Kарпулнијом, Цезар се оженио 59. године пре Христа и с њом остао у браку све до смрти. Овај познати женскарош имао је бројне љубавнице међу којима је била и египатска краљица Kлеопатра VII, као и жена имена Сервилија чији је син Марко Јуније Брут учествовао у Цезаровом убиству 44. године пре нове ере.

Имао је сина са Kлеопатром
Kлеопатра и Цезар су се први пут срели 48. године п.н.е. кад је он дошао у Египат како би ушао у траг свом ривалу, римском генералу Помпеју. Kлеопатра је тада била у рату са својим млађим братом и савладаром Птоломејом XIII (по египатском обичају, њих двоје су формално владали као муж и жена), а Цезар који се изјаснио као извршилац тестамента њиховог покојног оца, наредио им је да дођу како би прекинули заваду. Птоломеј је затим наредио својој војсци да спречи Kлеопатру да стигне до палате где је Цезар боравио, али она се прокријумчарила у врећи за веш и на тај начин успела да се домогне палате. Верује се да су Kлеопатра и Цезар тада отпочели љубавну везу, а она је годину дана касније донела на свет сина Птоломеја Цезара за ког се сматра да је био Цезаров син. Египћани су га сматрали за Цезариона, што значи мали Цезар.

Убрзо након Цезаровог убиства 44. године п.н.е., убијен је и Kлеопатрин брат и савладар Птоломеј XИВ. (претходни савладар с којим је била у рату, Птоломеј XИИИ, умро је око 47. године п.н.е.) Иако никад није доказано, сумња се да је Kлеопатра отровала Птоломеја XИВ како би за свог савладара поставила Цезариона, што је учинила исте те године, чиме је постао познат као Птоломеј XВ.

Није познато да је Цезар имао још деце осим сина Цезариона и ћерке Јулије која је умрла на порођају 54. године пре нове ере.

Јулијански календар
Пре него што је Цезар дошао на власт, Римљани су користили систем календара на основу лунарног циклуса који је диктирао да година има 355 дана. Овај систем био је краћи за 10 дана и 6 сати од соларне године, количине времена која је Земљи потребна да употпуни револуцију око Сунца. Иако су римски званичници имали обавезу да сваке године додају дане лунарном календару како би био усклађен са годишњим добима, ово се није увек дешавало и календар је био збуњујући, није се подударао са годишњим добима и давао је одрешене руке политичарима да проширују своје мандате. Након консултација са астрономом Сосигеном, Цезар спроводи нови систем, Јулијански календар, који је ступио на снагу 45. године п.н.е. и био је састављен од 365 дана у години. Овај календар је требало да буде синхронизован са соларним циклусом, међутим како соларна година траје 365 дана и 6 сати, Цезар је додао још један дан сваке четврте године да надокнади ту разлику.
Јулијански календар остао је стандард све до касног 16. века кад је представљена његова нова верзија са мањим изменама – Грегоријански календар, који је данас у званичној употреби. Србија је прешла на Грегоријански календар 1918. године, али Српска православна црква, као и већина других православних цркава, још увек користе Јулијански календар.

 

 

Kafenisanje

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име