Највећи геније свих времена, који је дошао до многобројних познатих открића и чије експерименте многи научници и дан данас истражују, имао је и мало комичну страну!

Никола Тесла рођен је око поноћи, између 9. и 10. јула 1856. године током жестоке грмљавине. Према породичној легенди, на половини порођаја, бабица је грчила руке и прогласила муњу лошим предзнаком. Ово дете ће бити дете таме, рекла је, на шта је његова мајка одговорила: „Не. Он ће бити дете светлости.”

Живот Николе Тесле је и даље мистерија, а о томе колико је он био напредан за време у којем је живео, сведочи и то да његова истраживања и дан данас научници не могу да схвате. Поред бројних открића. причао је и о открићима која ће се касније појавити, а која није стигао да разради током свог живота.

Али, Никола Тесла имао је и своју „луцкасту страну“.

Женски бисери су му се гадили

Тесла није могао да поднесе поглед на бисере, до те мере да је одбијао да разговара са женама које их носе. Kада је његова секретарица носила бисерни накит, послао ју је кући на дан. Нико не зна зашто је имао такву аверзију, али Тесла је имао веома посебан осећај за стил и естетику, рекао је Kарлсон, и веровао је да човек мора да изгледа успешно, да би био успешан. Носио је беле рукавице на вечери сваке вечери и поносио се тиме што је „сјајан гардеробер“.

Јежио се на бактерије и нечистоћу

Тесла је био познат и по претераним хигијенским навикама. Његова жеља да избегне бактерије почела је након што је једва преживео колеру када је био тинејџер. Међутим, то је постајало све опсесивније како је старио. Поред тога што се плашио бацила, чак није волео ни идеју да се коса додирује. Данас би могла његова манија да се назове и опсесивно компулсивним поремећајем. Можда је и због претеране контроле хигијене имао проблем интимног зближавања са женама, те се никада није женио.

Спавање је сматрао губљењем времена

Никола Тесла никада није спавао дуже од два сата дневно. Тесла је веровао да може да уради више у току дана са ограниченим распоредом спавања. Телса је пратио Уберман циклус спавања и тврдио је да никада не спава дуже од два сата дневно и наводно је једном радио 84 сата у лабораторији без одмора или сна.

Kако год било, вероватно су му његова убеђења и навике помогле да буде један од најбољих научника свих времена.

 

Новости.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име