Некада се није излазило на улицу без капе, док су шешири били веома значајан део женске гардеробе

Елеганција и етикеција су термини који су били уобичајени за београдске прилике од пре једног века. Елеганција се односила на изглед, а етикеција на манире. Знало се како ко треба да се понаша у одређеним ситуацијама, како се господа понашају према дамама и обратно.

Само један од сегмената таквог понашања очитавао се у употреби шешира и сунцобрана. Дабоме, шешир је био део гардеробе, али искључиво украсни, када су даме у питању. По узору на Европу, осим када је права зима и када озбиљна шубара мора да заштити главу, шешир је био икључиво украсни део гардеробе. Такође се знало да се шешир носи током дана, а да се после пет сати поподне обавезно скида.

Сунцобран је такође сачињавао део стила, и његова шара и привлачност је била знатно важнија од заштите коју је ова симпатична справа тобоже пружала.

Мушкарци такође нису излазили на улицу без капе, односно шешира, па је нека врста немара очитавала човека који је „гологлав“ изашао напоље. За вечерње прилике обавезан је био свечани шешир, који би се о аристократским пријемима претварао у цилиндар.

Како је време пролазило, тако су се мењали мода и обичаји. Динамика развоја диктирала је и помодне трендове. Тако су аутомобили стизали у Београд од 1903. године, и они су лагано уводили моду која је била примерена овој новотарији.

Промене врсте популарне музике су такође увеле у тренд сасвим другачије начине облачења, па су музички трендови после Првог светског рата почели да промовишу нове начине на који су се облачиле и даме и мушкарци.

Данашњи начини увођења у моду нових тредова су такође муњевити, па је тешко одредити какви ће модни детаљи бити актуелни у временима која долазе. Зато су ови стари стилови наизглед архаични, али остављају сећање на јака модна убеђења наших претходника.

КАПЕ

У време 19, па и значајног дела 20. века шешир и капа били су саставни део гардеробе сваког одраслог мушкарца. Ђаци су носили капе са римским ознакама броја разреда који похађају. Додуше, школски систем је био другачији, али суштина је била препознатљива.

Зоран Николић

Извор: Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име