Верници у Њујорку су са захвалношћу примили одлуку Светог Синода којим се парохија и Саборни храм Светог Саве на Менхетну стављају под управу његове светости патријарха Порфирија, јер им је вратила наду и веру али и убеђење да ће њихова заједница, тешко рањена пожаром 2016. године, коначно почети да се обнавља и живи, изјавио је Вељко Добриловић, који се у име верника обраћао Светом Синоду као изабрани председник црквеног одбора.

Несумњива је, како додаје, после упорних и истрајних настојања, слања писама и одржавања протеста, који су трајали месецима, са циљем да Патријарх нашу заједницу и храм Светог Саве стави под своје окриље, спремност и воља да се храм на Менхетну обнови и да народ и угледни стручњаци – правни, финансијски и грађевински, који уживају поверење верника да приону на рад и уложе напор, да се под окриљем и благословом Патријарха, храм и његова заједница након пет година ставе на ноге што би био велики благослов не само за Њујорк већ и СПЦ, навео је Добриловић за Тањуг.

“Са овим поверењем и надом постоји чврсто уверење да ће црква у најкраћем року бити оспособљена за службе бар на велике празнике”, навео је он и нагласио да је то значајно првенствено због духовног и школског али и културног и живота као и сарадње и са нашим културним организацијама, које су помогле цркви када јој је било најтеже..

Добриловић је изразио захвалност верницима који су остали истрајни у молитвама и чврсти у настојању да се српска заједница и храм обнове како би опет постао место молитве, окупљања и утехе.

Подсетио је и на речи патријарха и Светог Синода да је важно да сви заједнички, као и до сада, наставе да ревносно чувају своју православну веру, светиње, српски идентитет и завете предака, а посебно јединство наше Светосавске Цркве и нагласио да ће обнова храма томе допринети.

Синод је 22. децембра донео одлуку да Црквено школска општина Свети Сава у Њујорку и парохија буду поверене на управљање патријарху како би се средило стање и превазишли проблеми, успоставио црквени поредак и јединство међу парохијанима.

У жалбама Синоду њујоршки парохијани указали су на ненаменско трошење огромних средстава – до сада је на радове на обнови храма уништеног у пожару утрошено више од осам милиона долара, што је више него дупло у односу на 3,6 милиона предвиђених предрачуном.

Такође, у писму Синоду изразили су незадовољство због одлуке владике о смењивању свештенства у њујоршкој парохији и тиме што није хтео да одобри црквени одбор који су верници изабрали.

У односима владике и Одбора камен спотицања била је и контрола над највреднијом имовином храма Светог Саве, тзв. “ваздушним правом” вредним 80 милиона долара.

Црква Светог Саве од историјског значаја је за Њујорк. Сазидана је у готском стилу пре скоро 170 година, а 1943. је откупљена од Епископалне цркве. Храм Светог Саве изгорео је на Васкрс 1. маја 2016. године.

Извор: РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име