О његовој војничкој каријери зна се много, али је порекло његовог презимена мање познато

Радомир Путник је током своје богате војничке каријере био два пута начелник Главног генералштаба, пет пута Министар војни и начелник Штаба Врховне команде Војске Kраљевине Србије у Балканским и Првом светском рату и свакако један од највећих војних стратега у историји нашег народа. О његовој каријери зна се много, али је порекло његовог презимена мање познато.

Радомир Путник рођен је 24. јануара 1847. године у Kрагујевцу. Његов отац Димитрије рођен је у Белој Цркви као син јединац и био је учитељ. Из Баната се преселио у Kрагујевац, где је био познат као најбољи учитељ у основној школи. Мајка му се звала Марија, и као и његов отац, родила се у Белој Цркви.

Путник је имао два брата и две сестре.

О овом славном српском војсковођи из балканских и Првог светског рата много се зна и много је писано. Ипак, порекло необичног презимена војводине породице – Путник, мање је познато.

Прича каже да је презиме Путник Радомирова породица добила у време када су се њихови преци, тачније деда Арсеније, доселили са Kосова у Банат, у Белу Цркву. Вероватно су због чињенице да су “допутовали” и добили презиме, мада о томе постоји и једна, колоритнија прича.

Наиме, кажу да је, када су деду Радомира Путника, Арсенија, који је тада имао око седам година, упитали како се зове, дечак одговорио да је он „путник у непознатом правцу“.

Тако је Арсеније постао први Путник, а презиме се после преносило са генерације на генерацију све до војводе Радомира Путника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име