Планина Рудник осим својих природних лепота у последњих неколико година постаје занимљива и због својих средњовековних налаза. Услед бројних археолошких открића, која се обављају на подручју некадашњег средњовековног града Острвице, планина Рудник је поново у центру пажње.

Прошло лето је било веома интересантно када се ради о археолошким истраживањима. Налази су се низали један за другим, од којих су поједини изузетно необични и несвакидашњи. На простору некадашњег храма дошло је до изузетних открића, па и појединих из ранохришћанског периода. Откривено је неколико властелинских надгробних споменика. Израђени од луксузног камена тачније од белог мермера са Венчаца. Откривена је и плоча од пурпурне стене, која иначе није присутна на Руднику, већ је експлоатисана на некој другој локацији.

На централном месту храма откривена је надгробна мермерна плоча на којој је исклесан грб витеза Жарка. На грбу је представљен троугао, као симбол тројства. Овај троугао је уписан у круг, који може да представља васељену. На свакој страни троугла налази се полукруг, а у самом центру грба и витешка кацига. Свакако се ради о налазу који се не проналази често. Рељеф је готово савршено израђен да би се без икаквих проблема могао сврстати и у неке од савремених радова.

На овом локалитету је такође откривена и дубоко укопана гробница, која је озидана од камена. Њен плафон „на две воде“ и измалтерисани зидови указују на неке сличности са гробницама из позноантичких градова Виминацијума и Наиса. Тако да континуитет овог места и насеља сеже даље од средњег века, па тако да је могуће да ова гробница припада периоду раног хришћанства.

Нема сумње да ће и у будућности на овом локалитету бити откривено доста налаза, који су битни за очување културне баштине овог краја и наше земље генерално. Иначе истраживања се обављају у сарадњи Филозофског факултета у Београду и Музеја рудничко-таковског краја, а руководиоци су Ана Цицовић, музејски саветник у Музеју и доцент др Дејан Радичевић. Непосредним теренским радовима руководи археолог Јелена Марјановић.

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име