Владика Методије је у приступној беседи казао да је његова обавеза да приповједа дело претходника и да настави њиховим путем.
„У овом тренутку желим рећи, молите се за мене како бих још више љубио Господа, молите се за мене како бих вас, поверени ми народ, љубио још више. Молите се једни за друге и носимо бремена једни других како би нас Господ увек познао као своје“, рекао је владика Методије.
„Браћо и сестре у Христу Господу да захвалимо најпре Богу на његовом дару и овом дану у ком нас је удостојио да се сусретнемо данас у овом Светом дому прослављајући Бога. Благодарим нашој Светој саборној апостолској цркви, нашем патријарху српскоме Порфирију из чијих руку примам овај архијерејски жезал као символ духовне власти поверене ми епархије будимљанско-никшићке. Предраго ми монаштво и свештенство, вернике и лаике, родитеље моје, Милинка и Драгицу“, речи су којима је епископ започео приступну беседу у Ђурђевим ступовима.
„Све што у мени чини човека треба да буде покорено господу Исусу. Вртоглав је узлет у облаке, а камоли врх епархије која достиже до небеса. Овај жезал који данас примам управо је крст који је треба носити. Подизати крст и певати о Христовој победи значи веровати у Христа. Црква у себи носи будућност свијета и свакоме од нас носи пут према будућности. Црква је стални и трајни одраз Христове присутности у животу народа”, казао је Методије.
Истакао је да ми данас осећамо и видимо моралну супериорност и силу предака.
„Реч идентитет има морално и духовно наслеђе, као што га има и нација. Да би се савладала данашња духовна криза потребан је повратак изворним духовним коренима. Све што постоји дар је љубави полазна тачка хришћанске вјере је љубав јер једино она никад не престаје“, казао је Методије.
Методије је истакао да величину и снагу земље и народа не чине бројност популације и њена величина, већ величина духа који у том народу обитава.
„Свима упућујем позив на јединство, сви смо једни другима потребни. Градимо мир и подижимо крст љубави најпре у себи, па градећи мир у себи градићемо га и око себе. Оставимо обмане и сујете овога света. Приносим своју љубав на крсту и нека светли свјетлост наша пред људима, да би они гледајући добра дела наша прославили Бога на небесима”, казао је он.
Епископ будимљанско-никшићки Методије устоличен је данас у манастиру Ђурђеви Ступови. Архијерејску литургију и свечани чин устоличења предводио је патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име