Православног Колумбијца и цетињског богословца Родрига Јухуму Трухиља Теофила вечерас је у Цетињском манастиру Епископ буеносајрескли и јужно-централноамерички г. Кирило замонашио и дао му монашко име Амфилохије.

Након монашења Владика Кирило је рекао да је нови монах име добио по његовој сопственој жељи у част Светога Амфилохија Иконијског.

“А можемо слободно рећи и у част Светога Амфилохија Цетињскога, али нећемо ништа прејудицирати – то ће Бог и Црква света открити и казати у своје време. У сваком случају, то је била жеља нашега брата бившега Теофила, сада Амфилохија због тога што је и њему као и многима од нас наш блаженопочивши Митрополит Амфилохије био духовни отац”, рекао је Владика буеносајрески.

Подсетио је да је блаженопочивши Митрополит Амфилохије бринуо и о црквама у јужној хемисфери, па је отуда и Теофило и дошао на Цетиње да би се оправославио.

“Интересантно је да се он монаши на нову годину. Почиње, дакле, нови живот.  Такође се монаши на дан обрезања Господњег и на тај начин показује да и он обрезује свој стари живот и одбацује га, и почиње нови живот у монашком послушању.”, рекао је он.

Новом монаху Амфилохију пожелио је да своје име часно пронесе до Колумбије сећајући се увек живота Светога Амфилохија Иконијског и свог духовног оца Митрополита Амфилохија.

“Који нас је све заволeо и зато смо сад овде заједно, због његове љубави која је обухватала сав свет. Тако и прави хришћани треба да воле сав свет и све људе. То није празни космополитизам него је то јединство у Цркви Божјој”, нагласио је Владика Кирило.

Додао је да такође није случајно што је монах Амфилохије постриг примио на празник Светог Василија Великог.

“Управо је Свети Василије Велики писао Амфилохију Иконијском један трактат о Духу Светоме. И вама у западним крајевима треба да размете мало боље треће лице Свете Тројице”, казао је Епископ Кирило.

 

Mitropolija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име