Љубав, партнерски односи и брак теме су старе колико и цивилизација, а како да они постану и остану добри, како да сачувате и себе и своју вољену особу, прича један од наших најпризнатијих психотерапеута Владета Јеротић.

Како изгледа здрав и добар однос, о чему и на који начин би партнери требало да разговарају и пазе један на другог. Шта је најважније за успешан брак, а шта га урушава саветује наш признати психотерапеут Владета Јеротић.

Како треба да изгледа успешан брак?

– У браку постоје четири нивоа комуникације између партнера: духовни, интелектуални, емотивни и физички. За добар брак, бар два би требало да функционишу. Кад попусти један или два, треба радити на осталим. Муж и жена, односно свако, треба да раде на својој индивидуацији.

Колико је љубомора лоша по брак?

– Љубомора почива на каптативној љубави, у основи егоистичној и похлепној.

Афективна основа љубоморе је страх од одвајања и страх од губитка, отуд у свакој љубомори има потребе за поседовањем и господарењем, коју породична и шира друштвена структура појачавају или слабе. Љубомора је мање сексуална страст, више тежња за моћи.

Шта то тачно значи?

– Не треба мешати индивидуализам и индивидуацију. Сви се рађамо као индивидуе, али ово друго је процес развоја који води до личности, која се пише малим и великим словом. Развијати самог себе, дакле.

Када се може рећи да има љубави у браку?

– Илија Шугајев је написао књигу „Једном за цео живот“ и тамо је записао да се љубав стиче у браку. Замислите то! Причао ми је отац Јустин цртице које је чуо приликом исповедања мушкараца и жена. Једна од њих му је рекла да свако јутро загњури главу у пазух свог мужа. Били су већ дуго заједно, имали одраслу децу. Када ју је упитао зашто, она му је одговорила да јој тамо мирише.

Имате ли савет?

– Цитираћу Мајндорфа који каже да моногамна заједница мушкарца и жене заснована на вечној љубави постоји само као идеал. Због тога свако треба да негује брак. Није лако сачувати љубав. И није исто у педесетим као када сте имали двадесет година. Развијајте се. Негујмо брак што дуже. Шта ћемо без брака? Трећина Европљана неће брак, а зашто млади неће? Зато што су имали лош пример родитеља. Најбољи је неговати га да доживите златну свадбу.

Како видите ову заједницу у Србији?

– У Србији има много јаловог незадовољства. Имам обичај да кажем мушкарцима да буду пажљиви са женама. Светиће вам се жене после педесете године. Зашто? Жена има два женска и један мушки хормон. Када у свом животном циклусу изгуби прва два, остаје овај трећи – мушки!

Друго, не држите у страху мајку своје деце, која вам је подарила највећи извор радости.

Шта значи да се жена не држи у страху?

– Када кажете:“Е,…“. Не заборавимо да је иста та жена 2.000 година држана неписмена. Ствари су се у међувремену промениле.

Како је то утицало на мушкарце?

– Постали су несигурни. Иначе, постоје две врсте мушкараца: блудници и сејачи живота. Први спавају са женама, без великих емоција и љубави. Други се жене по неколико пута у сваком браку имају децу, јер их воле.

Шта ми можемо сами да учинимо?

– Развијајте се, допуњујте се, просвећујте се. Растите! Радите на индивидуацији. Један мој пацијент ми је после дуге психотерапије овако рекао: „Ви се, докторе, заиста много трудите, али ја не могу да се променим.“ Немојте то да кажете, никако! Дух никада није стар и увек је способан за промене. То је, заправо, задатост човековог бића.

 

yumama.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име