Новим мерама које су на снази од данас до 1.децембра, верске заједнице су обавезне да своје активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији, па је тако забрањено додиривање и било какав физички контакт са предметима од заједничке употребе. То уједно значи и причешћивање истом кашичицом.

У Црној Гори важе нове епидемиолошке мере у циљу сузбијања ширења коронавируса, а неке од њих су да се забрањује организовање прослава Нове године на отвореном, свадбе, концерти, масовна окупљања…

Што се тиче верских заједница, обреди уз присуство верника у верском објекту могу се обављати обављати, али да се обезбеди најмање 10 квадратних метара (м2) простора по особи.

“Верске обреде уз присуство верника на отвореном обављати уз обезбеђивање најмање четири квадратна метра по особи. Обавезно је придржавање мера које се односе на правилно ношење маске и одржавање дистанце од два метра. Забрањено је задржавање дуже од 30 минута. Забрањено је додиривање или било какав физички контакт са предметима од заједничке употребе”, истиче се у мерама.

Верске заједнице су обавезне одредити једну или више особа које ће контролисати да ли верници приликом уласка и боравка у верским објектима носе заштитне маске и поштују меру минималне физичке дистанце.

“На уласку/изласку из верских објекта обезбедити средства за дезинфекцију руку и јасно истакнути обавештење о највећем могућем броју особа које истовремено могу бити у верском објекту уз поштовање ношења маске и физичке дистанце од најмање сва метра”, истиче се у саопштењу Министарства здравља.

Такође, верске заједнице су обавезне да активности кад год је то могуће преносе путем радио или ТВ програма или на други начин који ће омогућити верницима да присуствују верским активностима без доласка у верске објекте.

 

 

Volimpodgoricu.me

3 KOMENTARA

  1. На сваком вернику је одлука да ли ће прићи путиру или не. Ускраћибање причешћа? Да ли се то десило икад? Прошле се генерације, државе, времена а Литургија и причешће нису и неће док је света.
    Ја се чак радујем илегалним посетама цркава и манастира. Од краја Другог светског рата па до доласка Милошевића на власт у Србији Срби су били у независној позицији, неће се ваљда вратити тајни верски обреди. Можда се Срби освесте

  2. У претходним тешким временима вјера у Бога нас је одржала.Вјера вјечна, вјера славна,наша вјера Православна…
    Без Литургије и Светог Причешћа нема живота.Ако морамо да бирамо,боље је да умремо,него да живимо у страху, без Бога.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име