Пред глумцем Виктором Савићем је велики пројекат у виду снимања филма и серије о српским херојима са Kошара

У реду је да будемо самокритични и у реду је да полазимо прво од себе, али ми смо превише под утицајем других. Уколико ниси либералан, ти си онда одмах затуцани националиста – каже глумац Виктор Савић у разговору за српске медије откривши колико му значи нови пројекат „Kошаре“ и шта мисли о литијама у Црној Гори.

Пред глумцем Виктором Савићем је велики пројекат у виду снимања филма и серије о српским херојима са Kошара, чија прича ће први пут бити представљена на великом платну, али и у виду игране серије. Млади драмски уметник и музичар је за наш портал напоменуо да су овакви пројекти од огромног значаја јер имају моћ да промене наратив који смо створили о свом идентитету и историји.

– Потребно је што више оваквих прича, што више прича од националног значаја, истинитих прича које нас подсећају на наше хероје, на људе који одавде потичу и који су се бавили оним што се свих нас тиче – рекао је глумац и додао да као народ имамо обичај више да уважавамо туђе мишљење.

Он је открио и шта је, према његовом мишљењу, узрок тог тренда и у чему види највећу кривицу за мањак „националне свести“.

– Ја то, наравно, приписујем томе што смо се удаљили од Бога и све то негативно приписујем комунизму и томе што су наши родитељи преживели и како су им мозгови били испрани. Не кривим њих, кривим систем – рекао је Савић.

Kада су у питању литије које се већ неколико месеци одржавају широм Црне Горе у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вероисповести, глумац је рекао да подржава мирне шетње, али не и протесте.

Народ је тамо послушан и литије су успешне. Све што није литија је протест, о томе немам неко мишљење јер из протеста увек неко има своју корист. Дакле, да ли је то нека опозиција, нека друга политичка опција, неко увек искористи те протестанте. Мислим да протест негде подразумева и један вид агресије, а не сматрам да је агресија добра за било шта, поготово за овакве ствари, када су у питању наше светиње и оно што је наша душа, срж и суштина свих нас – рекао је он и додао:

– Kод нас сам имао прилике да будем и на таквом скупу где су људи са Правног факултета, будући политичари, мало у том смеру окренули, са разним повицима, „уа“, „одлази“. Ја не сматрам да је то добро и не мислим да се тако решава то питање. Мислим да треба да будемо послушни старешинама – објаснио је глумац за наш портал.

Што се тиче будућих ангажмана, Савић се сложио да му је у овом тренутку примарно да то буду пројекти који су друштвено ангажовани.

– Искрено, то ми је за сада најзначајније и најважније. Не само што се тиче филмова. Андрија Милошевић, Александар Томић и ја смо отворили позориште на Бановом брду, „Театар на Брду“, тамо за сада постављамо комедије које, опет, нису приземне. Али, жеља нам је свима да и ту постављамо текстове од националног значаја и будимо колективну националну свест. Не причам о крајностима, него о нечему што је потпуно нормално, о родољубљу и о љубави према целом свету, које год да су расе, које год да су националности – напоменуо је он и додао:

– Уколико смо верујући, уколико говоримо „Оче наш“, сам почетак „Оче наш“ те обавезује да прихваташ да су ти сви браћа и сестре, ако имате једног оца, тако да мораш да се понашаш према људима као да су ти браћа и сестре. Почев одавде, од нашег поднебља, па тако и према свима у целом свету – закључио је глумац.

 

 

 

Eспресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име