Биће да је византијски цар Ираклије (575-641) за Србе учинио више од свих других страних владара од доласка на Балкан у 7. веку до данас, будући да је овом словенском племену доделио статус федератија и дозволио му да се настани на територији царства. Но, за разлику од других личности, у нашој јавности и култури Ираклије се ретко помиње, мада је иначе добро познат љубитељима историје и на Западу и на Истоку као један од најзанимљивијих царева Источног римског царства, које данас популарно називамо Византија, по древном називу Бизант за Kонстантинополис или Цариград.

Foto: Wikimedia Commons

 

Car Iraklije, 613–616. godina; Foto: Wikimedia Commons

 

Цар Ираклије уноси Часни крст у Јерусалим, представа у цркви у Сарагоси, Шпанија

Мада није лично присутан због похода на Истоку, у његово време, 626. године Цариград успева да одоли највећој опсади коју су Авари и Словени предузели, након чега аварска доминација Балканом опада, а овај народ ишчезава.

У Ираклијево доба, на југу, у Арабији се рађа Ислам и поједини истраживачи сматрају да је цар у индиректној преписци са самим Мухамедом, као и да су се два владара узајамно уважавала, због чега исламски извори о Ираклију говоре у суперлативима. „Још од времена Сципија и Ханибала, није се покушао ни један храбрији подухват од онога што је Хераклиј постигао за ослобађање царства“, наводи чак и славни британски историчар Рима, Едвард Гибон, иначе врло оштар критичар Византије, па тако и ране фазе Ираклијеве власти. Други, посебно модерни историчари сматрају Ираклија једним од највећих византијских царева, уз Kонстантина и Јустинијана.

Ираклије је ромејски цар који је носио грчку титулу василеус, уместо дотадашње латинске император. Но, много значајније, у његово време, око 620. године у Византији се као званични језик укида латински и уводи грчки. Ово је централни догађај у историји европских језика – до тог доба у већем делу Европе говори се латински у најразличитијим локалним варијантама. Са доласком Словена који су као клин поделили Европу, њихови језици се устаљују у средишњем делу континента, на западу се развија латински у локалне језике, док се исток после Ираклија приклања грчком.

Извор: Наука кроз приче

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име