Подни мозаик у виду крста указује на хришћанско светилиште

Израелски археолози су пронашли остатке цркве у резервату природе Баниас. У грађевини од око 400. године по Хр. пронађен је подни мозаик украшен крстом и резаним каменом са урезаним знаковима крста, наводи лист „Харец“ у свом викенд издању.

Свето место једне религије претворено је у богомољу друге религије, цитира се водећи археолог Ади Ерлих са Универзитета у Хаифи. Према археолозима, црква је оштећена земљотресом у 7. веку, али је и даље била у употреби. Под мозаика приказује прилагођавање паганске грађевине хришћанским потребама, на пример, по питању оријентације грађевине север-југ, супротно хришћанској традицији. Према истраживачима, необичан је велики број крстова урезаних у камен. Посетиоци цркве су их можда оставили попут некаквих поклоничких графита.

Већ 1990-их Израелска управа за антиквитете пронашла је остатке из византијског доба током ископавања око 200 метара даље. Баниас се налази у подножју планина Хермон у Голанским висоравнима. Име места Баниас потиче од грчког „Паниас“; то сугерише да је важно светилиште било тамо од хеленистичких времена. Од 1988. године током ископавања откривени су храмови и зграде налик палати. Врхунац насељавања локалитета био је током римског доба, иако велики делови римског града још увек нису ископани.

Извор: Kатпрес

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име