Маркетиншки стручњаци очекују да ће америчке компаније ове године потрошити преко 200 МИЛИЈАРДИ долара на оглашавање и маркетинг.

Док је ТВ оглашавање и даље број један у маркетиншким доларима, онлајн огласи све више добијају на тежини, а новац потрошен на рекламе које се појављују на екранима телефона Американаца имају најбржи прогресивни раст. А знате ли зашто ће америчке компаније потрошити оволики новац на оглашавање?

Зато што се то исплати!

У ствари, нешто ужасно се дешава када не оглашавате – НИШТА. Потпуно откривање захтева да вас подсетим на своје претходно време проведено у оглашавању и маркетингу за непрофитне организације. Ово је нешто што сам видео из прве руке. Моћ причања приче на убедљив начин је од суштинског значаја ако желите да овековечите своју поруку. Зато сам толико убеђен да ми православни не можемо да занемаримо добро приповедање ако се надамо да ћемо да задржимо верне и поделимо ову веру са другима! Али, постоји и реалност „лажног“ оглашавања!

Чак су и стари Римљани имали ту мудрост када су рекли „caveat emptor“ – Нека се купац чува!

Дакле, није да се данас толико разликује од јуче, сем што се дешава – нама. Морамо бити довољно мудри да уочимо „вука“ у „јагњећој кожи!“ Ниједна количина углађеног маркетинга не може на крају превазићи слабости производа. На крају, грешка се открива или кроз корисничко искуство или једноставно немогућност да испоручи оно што је обећано.

Древна опомена „caveat emptor“ (нека купац пази) и данас је тачна! Али како да развијемо своје расуђивање тако да лаж буде исто тако очигледно као и истина? Разликовање духова је духовна дисциплина којој је потребан смер, обука и вежбање АКО ће нам помоћи да уочимо вукове! Погледајте нашу данашњу лекцију у Матеју 7:15-21:

Господ је рекао: „Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у оделу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви. По плодовима њиховим познаћете их. Еда ли се бере са трња грожђе, или са чичка смокве? Тако свако добро дрво плодове добре рађа, а зло дрво плодове зле рађа. Не може дрво добро плодове зле рађати, ни дрво зло, плодове добре рађати. Свако дрво које не рађа добра плода сече се и у огањ баца. И тако, дакле, по плодовима њиховим познаћете их. Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство небеско; но који твори вољу Оца мојега који је на небесима.“

Живимо у таквом добу какво је Господ описао. Вукови у овчијој кожи говоре најлепше ствари и очаравају многе данас. Али најбољи начин да се избегне ова заблуда јесте да чините како Господ објављује: ЧУВАЈТЕ СЕ!

Будите свесни истине.

Будите ученик безвременске вере.

Али ова свест се не дешава случајно. Ако желите да разликујете „добар плод“ од „лошег плода“, морате бити вредни у молитвеном животу, ритму литургије и активном учешћу у прихватању своје вере. Читајте житија светих! „Добар плод“ њихових живота ће вам дати јасну визију да уочите „лоше воће“ са километара удаљености.

Осим тога, ваша вера постаје „добар плод“ који је остављен онима око вас да избегну замке лукавог маркетинга који крије отров „лажних пророка“ који не води никуда! Иначе, када сам био полицајац, обучавали смо се да уочимо фалсификоване новчанице од 20 долара тако што смо запамтили како је изгледала права новчаница од 20 долара. Када смо знали аутентично, лажно је стајало усправно као болан палац!

Зато се Црква толико понавља у литургији!

Градња дубоко у нама непогрешиве „слике“ Истине чини лаж очигледном. АЛИ, ако нисте упознати са оним што је Истина, олакшавате Преваранту да вас превари и да поверујете у Лаж. Тако „вук“ добија „овцу!“

Бити духовни „инспектор воћа“ произилази из озбиљног и фокусираног унутрашњег рада на сопственом духовном расту. Чинећи ово уместо да осуђујете друге, дајете живи пример да сте „дрво“ које доноси „добре плодове“ уместо неплодног дрвета или дрвета које заправо трује друге „лошим“ плодовима!

Да ли сте данас у стању да уочите „лажно“ у мноштву порука које бомбардују ваш живот? Да ли сте толико поунутарили речи безвременских молитви, примере светих и моћ православне Литургије да изоштрите осећај истине до те мере да избегавате трули плод лажи и можете ли помоћи другима који су такође бомбардовани овим лажним порукама?

Ваша усрдност у молитви, верно присуство у литургији, и проучавање Светог писма и житија светих учиниће вас имуним на превару која вам трули живот. Ово сврсисходно православље је ваша најбоља одбрана и ваше најбоље наслеђе без обзира шта вам се нађе на путу!

П.С. Господе, Ти си „изражена слика“ Оца. Својим иконским оваплоћењем Истине водиш нас Оцу! Познавати Тебе, Господе Исусе, значи расти у мојој способности да разликујем истинито од лажног. Моје свакодневне молитве, читање житија Твојих светих, редовно богослужење и љубав према Светом писму – све то има за циљ да ме опреми даром расуђивања да не бих постао плен Злога. Дај ми пажњу да гладујем да Те упознам, да Варалица ме не може навести да поверујем у лаж!

Амин.

Отац Варнава Пауел

ИЗВОР: https://blogs.ancientfaith.com/faithencouraged/2022/06/developing-the-discernment-to-spot-the-wolves/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 22.06.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име