Ови протести у Београду показали су реалност мутавости у нашем политичком естаблишменту. Народ се окупио али народ нема човека! Има „левицу“ која живи тотално супротно од идеја леве социалнополитичке опције и имамо „десницу“ која не уме ни да се прекрсти, иако Православље мора бити основ тог полазишта, јер Светосавље јесте управо то – десна струја нашег политичког курса. Заправо, Светосавље није део те опције већ идеја која надахњује ту опцију.

Свакако, народ у свом немуштом гневу окривљује све па и Цркву, стајући иза неких сумњивих људи које је та иста Црква рашчинила, али који опет настављају да се лажно представљају и да узводе народ к себи а не ка Христу Спасу, и то је већ тема гуруизације која влада у уму и срцу нашег народа.
Причешће као лек бива релативизовано од самих теолога те онда није ни за зачудити како сам народ себи дозвољава своје интерпретације тог основног постулата Хришћанског живота.

Чудна мешавина турске заоставштине, која је девалвирала народску веру у сујеверје и магијске или полумагијске приступе Тајни Евхаристијског сабрања, и модерних тенденција хинду надахнућа оличене у јоги и гуруима, нашла је свој израз у домаћој опцији „православног“ Србина.

Он је љут на Цркву, следи расколнике и не прилази Чаши.

Свакако, да су сви други криви сем њега и свакако да он зна најбоље како би брод државе и Цркве требао да плови.

Превише је тужно! Али не сам саджај таквог размишљања, колико трајност тог модуса преживљавања јер немојмо се лагати – ми овде не живимо, ми овде ПРЕЖИВЉАВАМО!

А то је тако јер – НЕМАМО ЧОВЕКА!

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име