Протојереј-ставрофор Велибор Џомић изјавио је да су права и интереси Српске православне цркве у Црној Гори заштићени Темељним уговором, који је црква потписала са државом.

„Идентитет, прави субјективитет, историјски континуитет, пуна унутрашња аутономија, канонска везаност за Свети архијерејски сабор, Синод и патријарха српског су овим уговором додатно заштићени, као и права и слободе клирика и лаика“, рекао је Џомић

Џомић, који је био члан експертског тима СПЦ за припрему Темељног уговора, додао је да се „због тога и буне јавно декларисани противници СПЦ у Црној Гори“.

„Ако се постави питање закључења уговора са такозваном Црногорском православном црквом (ЦПЦ), онда се отвара и питање обавезе закључења уговора и са неким новим верским заједницама које су ‘позајмиле’ називе неких других цркава и верских заједница. Зашто би такозвана ЦПЦ била испред њих? Видећемо шта ће бити, али на нама је да чувамо јединство као благослов Светог Саве“, рекао је Џомић.

Он је навео да СПЦ „не може да утиче на то са ким и када ће држава Црна Гора да закључује уговоре, али ниједан будући уговор не може да задире у права која су СПЦ загарантована и призната у Црној Гори“.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име