Његова Свесветост васељенски патријарх Вартоломеј упутио је честитку новоизабраноме патријарху у Београду Порфирију Перићу – објављено је у Цариграду.

Уз мноштво куртоазних и протоколарних речи, Вартоломеј Српску православну цркву (СПЦ) назива ЦРKВОМ СРБИЈЕ ( Ἐκκλησίας Σερβίας).

Порфирија, пак, ословљава ПАТРИЈАРХОМ СРБИЈЕ (Πατριάρχα Σερβίας).

Службена титула патријарха по Уставу СПЦ, подсетимо, гласи: Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и ПАТРИЈАРХ СРПСKИ.

Вартоломеј није ословио Порфирија ни са „Његова Светост”, него за титуларни степен ниже – Ваше БЛАЖЕНСТВО тј. БЛАЖЕЊЕЈШИ (Μακαριώτατε).

Уобичајено је да се патријарси титулишу са Ваша Светости, а титуларни нижи степен имају архиепископи, а некад и митрополити – Ваше Блаженство или Блажењејши.

Цитирајући Свето писмо, Вартоломеј је у честитки навео:

„Данас смо поново доживели сцене из Дела апостолских, за време рада вашег Светога сабора, након што смо обавештени о достојном избору ВАШЕГА богороднога БЛАЖЕНСТВА за наследника недавно упокојенога у Господа патријарха Иринеја“.

Вартоломеј Порфирију препоручује да се држи светих канона Цркве онако како то Фанар тумачи:

„Желимо, БЛАЖЕЊЕЈШИ, свети брате, да ваше започето патријарховање буде дуго, непомућено, добродушно, освећено Духом Светим и освећено кроз Њега. Нека ваша чврста придржавања Божанских и светих канона, али и мученички освештана пракса и традиција Цркве, која је сачувана у текстовима, делима и нашим старинама, буде чврст и непоколебљив темељ вашега пастирскога старања”.

Порфирију напомиње Вартоломеј и да им је Мајка Црква у Цариграду, да је Васељенска патријаршија посветила Светога Саву Српског као архиепископа.

Вартоломеј на крају пише Порфирију:

„Честитамо вам с надом и радујемо се заједно с вама из Мајке Цркве Цариградске, која је родила, одгојила и непрестано одговорно покрива све помесне цркве рођене од Његовог Пресветога Тела, укључујући и вашу Цркву, због данашњега блаженога, од Бога одређенога вашега избора“.

Погледајте факсимиле…

 

.

.

 

 

Напомена:

Текст је уз мање измене пренет са црногорског портала antenam.net који је наклоњен Мирашевој секти и који оспорава јурисдикцију СПЦ на простору Црне Горе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име