Први МекДоналдс у источној Европи отворен је управо у Делиградској улици у Београду, где је и дан данас, у једној од најлепших кућа на Славији. Отварање је 1988. године привукло велики број Београђана, а гужву је морала да регулише и полиција.

Ипак, то није први пут да је ова локација фасцинирала наше суграђане.

Кућа у којој је смештен овај амерички ланац брзе хране, некада је била највиша кућа на Славији и прва грађевина коју је архитекта Димитрије Т. Леко у Београду саградио. Он је већи део живота провео у Европи, где се и школовао, а у Београд је дошао са жељом да на београдске улице донесе мало европске архитектуре.

Чувени трговац Ђорђе Вучо је био међу првима који је населио некада празан београдски крај – Славију. Задатак за пројекат куће поверио је управо архитекри Димитрију Леку, која је пројектована у неокласицистичком маниру, са примесама ренесансних стилских мотива.

Ова кућа интересантна је и по свим њеним становницима. Тако је, један од славних станара био син трговца Ђорђа – Александар Вучо, познати писац и надреалиста.

Такође, један од славих станара био је и де Атанасије Пуљо, стоматолог који се сматра оснивачем стоматолошке праксе у Србији. И даље у овој кући стоји посвета: „Овде је живео родољуб професор др Атанасије Пуљо, специјалиста зубног лекарства, оснивач хирургије лица и вилица, претеча Стоматолошког факултета Универзитета у Београду“. Атанасије Пуљо нажалост погинуо је управо испред ове куће, када га је згазио совјетски војни камион. Након тога, ова кућа постала је међу Београђанима позната и као Пуљина кућа.

У новијој историји, ова кућа била је директна мета током уличних немира у Београду 2008. године. Кућа је накнадно реконструисана и налази се на листи непокретних културних добара града Београда.

Извор: Београдске приче

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име