Радио – телевизија Војводине ће почев од Велике суботе 1. маја, после тридесет година од настанка и више од две деценије од последњег репризирања, поново емитовати култну образовну серију „Буквар православља“, која је почетком ’90-их година представљала прву сарадњу српске православне цркве и националне телевизије.

Серија је тада емитована у оквиру школског програма Радио – телевизије Србије, а реализована је трудом екипе документарно – образовног програма Телевизије Нови Сад.

Идејни покретач овог пројекта био је Епископ бачки др Иринеј (Буловић ), а по његовом сценарију серију је ауторски уобличио редитељ Горан Вукчевић.

Током осам година снимања по манастирима у Србији, али и у многим епархијама у региону, као и у Грчкој, на Кипру и у Мађарској, настало је чак 130 епизода у којима су на теме из црквеног живота , Старог и Новог завета , беседиле водеће личности СПЦ.

Серија је снимљена са благословом Патријарха српског господина Павла, који се појављује у првој и још неколико епизода.

Уводну реч у сваком наставку говорио је Епископ бачки Иринеј, а уз њега у сријалу се , између осталих, појављују и Митрополит црногорско- приморски Амфилохије, Епископ (у то време банатски)Атанасије и тадашњи Епископ рашко-призренски Артемије.

У „Буквару православља“ велики број епизода снимио је садашњи Патријарх српски Порфирије, који је у то време био Игуман манастира Ковиљ.

буквар, православља, игуман, порфирије, и, горан, вукчевић

РТВ

Као предавачи појављују се и тадашњи јеромонаси: Фотије , Јоаникије и Јован (Пурић), који су такође касније постали Епископи СПЦ.

Занимљиво је да је у једној епизоди гостовао и тадашњи Игуман Хиландара, Пајсије.

Гледаоци ће бити у прилици да сваког викенда погледају четири епизоде „Буквара православља“, две суботом и две недељом, на првом програму РТВ у 11 часова.

1.маја на програму је уводна еизода у којој учествују Патријарх Павле и епископ бачки Иринеј и епизода „Гостољубље, Божје и људско“. Док ће на сам Васкрс на програму бити епизоде: „Наша црква“ и „Радост као литургијско славље“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име