Патријарх Московски и целе Русије Кирил захвалио је српском патријарху Порфирију и председнику Србије Александру Вучићу за помоћ украјинским избеглицама и солидарност са канонском Украјинском православном црквом. Разговор два патријарха је одржан путем видео-линка, наводи се на сајту одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије.

“Током дугог братског разговора било је речи о догађајима у Украјини. Посебна пажња саговорника била је посвећена хуманитарној ситуацији у Донбасу. Патријарх Кирил је захвалио српском патријарху на подршци и солидарности са канонском Украјинском православном црквом”, наводи се у саопштењу.

“Сигурни смо да је у овом тешком времену Српска црква уз нас”, рекао је патријарх Кирил.

Поглавар Руске православне цркве, између осталог, захвалио се на помоћи избеглицама из Украјине у земљу коју духовно храни Српска патријаршија.

“У наставку разговора патријарх Московски и целе Русије Кирил замолио је саговорника да преда речи захвалности председнику Србије Александру Вучићу на помоћи коју је српска држава пружа украјинским избеглицама”, наводи се у саопштењу.

Патријарх Порфирије, са своје стране, рекао је да су га догађаји у Украјини директно дотакли за срце, и не само њега, већ и срца архијереја и целог српског православног народа који је такође преживео тешка искушења крајем XX века.

„Делимо ваша осећања, молимо се за вас и спремни смо све да урадимо како бисмо подржали Руску православну цркву и вернике у Русији и Украјини“, рекао је српски патријарх.

„Српска стварност“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име