Глупак вас по правилу осуђује одмах, без могућности жалбе и без олакшавајућих околности, своју пресуду заснива на ономе што непосредно види, а свет посматра кроз оглав. Хитар је да сакупи руљу и да у име врлине, обичаја и поштовања позове на линч. Наступа у гомили и мишљење руље усваја као своје. “ Гомила ништа не зна и ништа не вреди, чим их је више од пет, надај се некој беди“, певао је Жорж Брасенс. А он је такође рекао:“ Слава оном ко нема свете идеале јер не напада друге  и воли мале ствари мале“. Авај! Ти други  робују баш таквим идеалима.

Глупак је задовољан собом, али никад није задовољан вама. Он је неприкосновен. Оперисан од оклевања. Убеђен да је увек у праву. Срећни имбецил ће вам блесаво и без имало размишљања разбити главу. Своја уверења сматра за истине урезане у мермер, а све остало знање за њега су трагови у песку. Сумња човека слуђује, поуздање га заглупљује , треба изабрати табор. Глупак све зна боље од вас, зна шта треба да мислите, шта да осећате, зна за кога треба да гласате. Боље од вас зна ко сте и шта је добро за вас. Када се са њим не сложите, мрзи вас и презире, и – само за ваше добро – напада и вређа. Нимало неће оклевати да дигне руку на вас и ваш безначајни живот уколико, у име неког идеала, може то некажњено да учини.

Ово је горка истина, али свака одбрана је замка. Ако покушате да га уразумите и промените, готови сте! Јер, ако помислите да је ваша дужност да га поправите, заправо тврдите да знате шта и како треба да мисли и како да се понаша. Највероватније као ви. А онда ви испадате будала. Или бар наивко…Јер верујете да сте дорасли том послу. И још горе: што више покушавате да га поправите, више га утврђујете у његовој глупости; у том случају себе ће доживети као жртву агресије и то ће бити доказ да је био у праву. Тако ћете га у његовим очима претворити у јунака кога нападају, кога треба жалити и коме се треба дивити. Претворићете га у борца…Дрхтимо под величином тог проклетства. Ако покушате да поправите глупака, не само да ћете бити поражени него ћете га ојачати и почети да личите на њега. Прво је био само један тикван, а гле сад их је двојица. Борити се против глупости значи ојачати је. Што више нападате звер она је крволочнија.

 

Жан Франсоа Мармион – из књиге Психологија глупости

 

1 KOMENTAR

  1. treba da zamenite uloge tako da vam dozvole da vi njega ili nju izudarate pa da se vidi kakvo je reagovanje…da li ima psovki vike uzvracanja istom merom ili nokaut…mozda bi tada bilo shvaceno

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име