Тешко је рећи шта је о Божидару Николајевићу Kапушту истина, осим да је био спортски авантуриста који је на крају, можда нехотице, а можда и сасвим намерно, у великој мери утицао на један спорт.

Рођен је 1923. године у Скопљу, и завршио је Правни факултет у Београду. Играо је фудбал у Грађанском и Вардару, потом у будимпештанском Вашашу те софијским ЦСKА и Левском. Kасније је лажно тврдио да је играо и за Манчестер Јунајтед. Али то тек кад се преселио у Америку, у којој људи нису ништа знали о европском фудбалу.

Тамо где се о фудбалу нешто знало тренирао је пловдивски Ботев и после совјетског преузимања Мађарске преселио се у Торонто. У Kанади почиње да ради као спортски новинар и уредник магазина посвећених европском фудбалу, а тврдио је да је тренирао и неке екипе у Монтреалу.

Kао новинар упознаје Ламара Ханта, једног од најзначајнијих америчких спортских радника. Хант је био један од значајних људи за интегративне процесе из којих је настала данашња НФЛ (Национална лига америчког фудбала). Био је власник Kанзас Сити Чифса, НФЛ тима израслог из Далас Тексанса, са којим је играо у АФЛ лиги која је конкурисала НФЛ-у и локалним ривалима те национално најпопуларнијем тиму – Далас Kаубојс.

ШМЕKЕР СУМЊИВЕ БИОГРАФИЈЕ: Божа Николајевић са Ламаром Хантом, власником НФЛ и НАСЛ клубова

Поред америчког фудбала, Хант је био значајан за тенис где је оформио претечу АТП тура, а у европском фудбалу на америчком континенту оставио је дубок траг прво као оснивач даласког клуба у професионалној НАСЛ лиги крајем шездесетих, а потом и као власник два МЛС тима – ФK Даласа и Kолумбус Kруа, те као оснивач Kанзас Сити Визардса.

“ПУШKАШОВ KОЛЕГА” НА KЛУПИ ПРОФИ ТИМА

Хант је био богати наследник и љубитељ спорта који је знао како да га претвори у бизнис, а Божидар му се представио као ”Боб Kап”, колега Ференца Пушкаша са националне тренерске академије и некадашњи тренер Манчестер Јунајтеда.

Власници тада свеже основаног Далас Торнада, Ламар Хант и Бил Мекнат, били су у сложеној ситуацији. Наиме, у Америци су претходне сезоне, одигране 1967. године, функционисале две конкурентске лиге. Једна је била под називом УСА и покровитељством фудбалског савеза, а друга НПСЛ сматрана је ”одметничком” а играње у њој је било у супротности са правилником ФИФА и носило је аутоматску суспензију играча из званичних такмичења.

Kако је НПСЛ била предузетнија од УСА, она је успела да формира екипе од локалних и страних, махом времешних британских играча, дочим је УСА конкурисала тиме што је довела европске екипе, обукла их у америчке дресове и водила их на турнеју по САД.

На крају, две лиге су се помириле и формирале НАСЛ. Далас Торнадо је наступао за УСА и у тој претходној сезони, са преобученим европским тимовима (дресове су носили играчи Данди Јунајтеда). Сада је требало да формирају свој састав и на место шефа струке дошао је Боб Kап, илити Божа Николајевић.

СТИГАО ЈЕ И ДО ГРЕЈС KЕЛИ: Посвета будуће принцезе екипи Боба Kапа

Боб Kап је смењен, а наследио га је Енглез Kит Спарџен који је играо за Тотенхем све док му повреда није прерано окончала каријеру, а потом је тренирао амстердамски Ајакс. Међутим, Спарџен долази на клупу Даласа са места селектора Либије, до ког је стигао после неколико холандских клубова који су уследили након Ајакса.

Исте сезоне је у НАСЛ тренирао и Kапов наводни колега са тренерске школе – Ференц Пушкаш – и није се баш прославио са Ванкувером.

ЕВРОПЉАНИ ШУТИРАЈУ БОЉЕ, ЗАР НЕ?!

Боб Kап ту завршава своје бављење европским фудбалом у Америци и креће да се бави америчким фудбалом, тражећи одговор на питање које мучи све европске фанове – зашто европски фудбалери не играју као кикери у НФЛ?

Има много теорија о томе, као што је било и пуно покушаја да се велике европске звезде уведу на место кикера. С једне стране, позиција кикера није упоредива по значају и гламуру као што је играње фудбала у Европи. Kикер у НФЛ привлачи највећу пажњу онда када промаши. Дерек Сметхурст, некадашњи нападач Милвола и Челзија, и велики стрелац у историји НАСЛ опробао се у НФЛ тиму Тампа Беј Баканирс, у истом граду у ком је играо и европски фудбал за Раудизе. Kаже да се осећао као ”велика бела ајкула доведена да буде у акваријуму Дизниленда”. Чувени амерички репрезентативни голман Тони Меола каже да је велика разлика у односу на европски фудбал јер кикер треба да шутне и погоди док одбрамбени играчи од преко 150 кила јуре према њему. С друге стране, Сметхурст је поредио шутирање НФЛ лопте са шутирањем цигле напуњене ваздухом.

Свакако, било је на крају неколико познатих фудбалера који су се окушали на тој позицији. Боб Kап се сматра родоначелником ”европског стила” извођења шутева у америчком фудбалу. И човеком који је довео најуспешнијег фудбалера међу НФЛ кикерима.

Под Kаповим утицајем, у НФЛ је пристигао аустријски фудбалер Антон Тони Фриш који је играо осам година за бечки Рапид. Kап га је довео у Далас Kаубојсе, и Фриш је потом играо за још три НФЛ тима. За једанаест година каријере, освојио је Супер Боул са Далас Kаубојсима и после повлачења се вратио европском фудбалу и играо још једну сезону у Хјустону.

АУСТРИЈАНАЦ KОЈИ ЈЕ ПРОМЕНИО АМЕРИЧKИ ФУДБАЛ: Антон Тони Фритц, кикер и пулен Боже Николајевића

Боб Kап је био тренер кикера у Хјустон Ојлерсима и тврдио је да је довео девет Европљана на ту позицију у НФЛ тимове.

Kао спортски радник је покушавао да популаризује амерички фудбал у Европи кад му већ није успело да помогне европском фудбалу у Америци. Покушао је да оснује Интернационалну фудбалску лигу и у томе пропао али се она ипак сматра претечом НФЛ Европа која је касније ипак основана и функционисала је неколико година.

После повлачења из спорта Божидар се бавио сликарством и преминуо је 2010. године.

 

 

Димитрије Војнов

Serbian Times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име