Благодатни огањ ће бити пренет у престонице главних градова православних земаља уочи Васкрса, укључујући и Москву, рекао је шеф одељења за дијаспору и светске религије Министарства спољних послова Израела Акива Тор.

Како је објаснио, церемонија силаска Благодатног огња биће одржана у Храму васкрсења Христовог у Јерусалиму на Велику суботу, 18. априла, а верници неће присуствовати служби због пандемије вируса корона.

„То је одлука израелске владе. Размишљали смо како да то изведемо. На тој церемонији углавном буде присутно око 20-30 хиљада људи из целог света. Ове године ће церемонији присуствовати око десетак људи – представници Храма Христовог васкрсења, православних цркава, Јерменске цркве, Копта и Сиријске православне цркве. У храму ће такође бити присутни фотографи и сниматељи који ће преносити церемонију освећења огња широм хришћанског света“, рекао је Тор.

Како је објаснио, након церемоније представници Грчке православне цркве пренеће огањ до Јафске капије у Старом граду (Јерусалим), где ће га предати дипломатским делегацијама, укључујући и руску.

Према речима Тора, поједине православне земље послаће авионе којима ће пренети огањ у своје храмове.

„Авиони ће имати дозволу да слете на аеродром Бен Гурион, али људи који се буду налазили у њима, не смеју излазити. Они ће отворити врата, примити Благодатни огањ и однети га у своју земљу“, рекао је саговорник агенције.

Благодатни огањ симболизује нерукотворну светлост васкрсења Христовог, о којем је говорио још апостол Петар. Истовремено, у јавности не јењавају расправе о томе да ли је силазак Благодатног огња чудо или просто традиционални ускршњи обред Јерусалимске цркве.

Најраније спомињање силаска Благодатног огња уочи васкрсења Христовог датира из четвртог века. Данас церемонија добијања Благодатног огња и молитва почињу од раног јутра и садрже низ ритуала.

Извор: Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име