Патријарх румунски Данијел позвао је на суодговорност и сарадњу између Цркве и румунске државе након што је ходочашће у Јашију за празник Свете Параскеве забрањено не-мештанима.

Целокупна изјава Патријарха:

Румунска патријаршија изражава пуну солидарност са свим православним верницима који ових дана желе да се поклоне као ходочасници Светој Параскеви, као и са Митрополијом Молдавије и Буковине, дубоко одговорним домаћинима овогодишњег ходочашћа у Јашију.

Забранити верницима који не живе у Јашију да присуствују овогодишњем ходочашћу Светој Параскеви несразмерна и дискриминаторна је мера, предузета без претходних консултација са Румунском православном црквом.

Архиепископија у Јашију, у својству организатора овог ходочашћа, интензивно се и врло темељно припремила за дочек овогодишњих ходочасника, узимајући у обзир све санитарне мере опреза, које су на снази.

Ова темељна припрема и блиска сарадња са локалним властима били су гаранција да је ходочашће у Јашију или предстојеће у Букурешту, поводом празника Светог Димитрија Новог, вежба одговорне здравствене заштите и манифестација верске слободе нашег изразито религиозног народа.

Ограничавајуће мере које су преко потребне, морају имати чврсту правну основу, бити оправдане на транспарентан, образложен и недискриминаторан начин.

Схватамо да су у данашњем епидемиолошком контексту строга правила у вези са хигијеном, ношењем маске и држањем размака од 1,5 м између људи, потребна како у литургијским просторима, тако и ван њих, за све вернике који учествују у званично организованом ходочашћу.

Надамо се да ћемо се за достојанствено и одговорно поштовање Свете Параскеве изборити одбацивши што пре прекомерне мере изражене забраном ходочашћа у Јашију, путем мудрог начина суодговорности и сарадње између државе и Цркве, тако да сви ходочасници могу ових дана слободно да се поклоне Светој Параскеви, уз строго поштовање свих санитарних мера које су наредиле надлежне власти.

 

† Данијел,

Патријарх Румунске православне цркве

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име