Две масовне експлозије у бејрутској луци јуче поподне, које су нанеле велику штету у целом кварту либанонске престонице, однеле су животе више од стотину људи, а повређено је више од 4.000, саопштио је либански Црвени крст.

„До сада је више од 4.000 људи рањено, а више од 100 је погинуло. Наши тимови настављају претраге и спасилачке акције у областима око луке главног града државе“, појаснила је та хуманитарна организација. Генерални секретар либанонског Црвеног крста Горгџ Кетанех рекао је на либанонској ТВ станици телефоном да још увек постоје људи заробљени под рушевинама и да се очекује пораст броја погинулих због тога.

У разговору са LBCI, Горгџ Кетанех је додао да та организација сарађује са Министарством здравља како би одлучила у које мртвачнице треба превести мртве и у коју болницу би се повређени примили, јер се болнице већ труде да се изборе са хиљадама повређених, од којих многи су у тешком и критичном здравственом стању. До 300.000 људи остало је без дома у Бејруту откако су експлозије претресле луку, рекао је гувернер Бејрута, Марван Абоуд, процењујући да ће штета износити преко три милијарде долара.

„Обишао сам туру у Бејруту, штета би могла износити између три и пет милијарди долара“, рекао је гувернер агенцији AFP, прецизирајући, међутим, да чека процену стручњака и инжењера.

„Скоро 50% Бејрута је уништено или оштећено“, рекао је, „са 250.000 до 300.000 људи који су остали без дома“.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име